Ugrás a tartalomra

Fennállásának hatodik évfordulóját ünnepli a VMSZ belgrádi szervezete

Az egyre több tagot számláló szervezet egyik legfontosabb feladata a szerb-magyar kulturális kapcsolatok további erősítése.

Az összejövetelen elhangzott, hogy nagyon jó az együttműködés a két szervezet között. Ennek eredményeként a belgrádi szervezet tagjainak megszervezik, hogy eljuthassanak a magyar állam által szervezett programokra. Dezső János, a Collegium Hungaricum igazgatója szerint ebben a közösségben az emberek megvallhatják, hogy magyarok, élvezhetik a saját kultúrájukat. „Kialakult egy családias hangulat. Az embereknek, akiknek talán csak a nagymamája magyar, és már nehezen beszélnek, hallhattak magyar beszédet, magyar zenét. Fantasztikus együttműködés alakult ki. Ha valaki tőlem azt kérdezi gyerekkoromban, hogy el tudok-e képzelni olyan helyzetet, amikor egy vajdasági magyar pártnak, egy magyar nemzeti közösség pártjának fiókszervezete lesz Belgrádban, én azt mondtam volna, hogy nem tudok ilyet elképzelni. Eljutottunk ide.”

Ez az első és egyetlen Vajdaságon kívül tevékenykedő szervezete a Vajdasági Magyar Szövetségnek, amely 11 taggal, helyi szervezetként indult, ma pedig már 320 tagot számlál városi szervezetnek titulálva. A növekvő tagszám azt bizonyítja, nagy az érdeklődés a tevékenységük iránt.
Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Nagyon sokan csatlakoznak a szervezethez, de az elmúlt időszak bebizonyította, hogy a többség ezt tisztességes szándékkal teszi. Nagyon sokan mondták azt, 5-6 évvel ezelőtt, hogy a magyar állampolgárság vagy valami más vonzza majd ide az embereket, bebizonyosodott az elmúlt 5-6 évben, hogy ez nem így volt.”

A 320 tag 70 százaléka nagyon aktív és ez hatalmas sikernek számít. Nebojša Marjanović, elnök, VMSZ belgrádi szervezete: „A nulláról indultunk hat éve és most odáig jutottunk, hogy teljes technikai felszerelésünk van, nagy könyvtárunk és minden, ami kell és nélkülözhetetlen, hogy normálisan és jól működjünk mint politikai szervezet. Egyébként folytatjuk a magyar és szerb együttműködés erősítését, és reméljük, hogy a jövőben is még nagyobb és jobb sikereket érünk majd el. ”

A szervezet feladatai közé sorolja továbbra is a magyar kultúra erősítése mellett a szerb-magyar kapcsolatok kiépítését és a jó viszony fenntartását.

 

Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját