Ugrás a tartalomra

Felújításra vár a magyarkanizsai Szentháromság szobor

Sürgős felújításra vár a magyarkanizsai Szent Őrangyalok-templom mellett álló Szentháromság szobor. A szoborcsoport állapotát ma délután szakemberek vizsgálták meg.

A magyarkanizsai Bata család által 1891-ben emelt Szentháromság szobor 125 éve ugyanazon a helyen áll. Az idő vasfoga alaposan kikezdte a durva mészkőből készült alkotást. A szoborcsoportról már korábban is hullottak kődarabok, sürgősen restaurálásra szorul – mondta az első vizsgálatok után Biacsi Karolina kecskeméti restaurátor. „Nagyon-nagyon rossz állapotban van, mondhatom statikailag is. Most már láthatjuk azt, amit eddig csak sejthettünk, hogy ezt bontás nélkül nem lehet helyreállítani. Legalábbis félig le kell majd bontani a karcsú oszlopos részét, ugyanis olyan repedések vannak odafenn, ahova két ujjunk is befér.”

A magyarkanizsai Szentháromság szobor műemlékvédelem alatt áll, felújítása csak a Műemlékvédelmi Intézet engedélyével lehetséges, amelyet a szakemberek vizsgálata előz meg. Nagy Tímea, restaurátor, Községközi Műemlékvédelmi Intézet, Szabadka: „Ezt követően megindul a tervnek az elkészítése, egy szobornak a megrajzolása tovább tart, mint egy épületé, majd különböző fázisokban, pénztől függően, megindul a helyreállítás.”

Magyarkanizsa község az idén kétmillió dinár összértékű pályázatot írt ki az egyházi és vallási közösségek támogatására. Fejsztámer Róbert, a Gazdasági, pénzügyi és fejlesztési főosztály vezetője: „Ennek köszönhetően hamarosan befejezzük a pravoszláv templom felújítását a városközpontban, aminek egyébként idegenforgalmi jellege is van, befejezzük az adorjáni parókia teljes felújítását és megkezdjük a kistemplom tetőszerkezeti munkálatainak a pénzelését.”

Mivel a felújítással járó kiadások meghaladják a községi költségvetésből rendelkezésre álló összeget, az önkormányzat tartományi és köztársasági eszközökre is számít, a Szentháromság szobor esetében pedig anyaországi pénzekre is pályáznak.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks