Ugrás a tartalomra

Falunap és kenyérszentelő Gunarason

Kétnapos rendezvénysorozattal ünnepeltek

Két napig tartó rendezvénysorozattal ünnepeltek falunapot a gunarasiak. A szombati sakktorna, labdarúgó-mérkőzés és a sok embert vonzó szántóverseny után vasárnap művelődési programokkal folytatódott a XIII. Gunarasi Falunap programsorozata, volt agyaggalamb-lövészet, íjászbemutató, horgászverseny, főzőverseny, a gyermekek számára légvár, trambulin és egyebek, emellett megtartották a templomban a kenyérszentelőt, és felszentelték a templomkertben a Lourdes-i barlang mintájára készült makettet is.

A helyi Gazdakör szervezésében a falunap alkalmából tavaly szerveztek először szántóversenyt, majd a kezdeti sikereken felbuzdulva idén is megrendezték. Összesen 23-an versenyeztek, és csaknem 500-an nézték meg a bemutató jellegű rendezvényt. Elsősorban a barázda mélységét és tisztaságát, valamint a barázda tetejére felhányt föld mennyiségét értékelte a bírálóbizottság. Az ősök emléke előtti tiszteletadásként egy lovas ekéző nyitotta meg a második gunarasi szántóversenyt, amit a Mackósoron tartottak, és a település apraja-nagyja összegyűlt, hogy megnézzék, ki tud legjobban szántani a helybeli és a környékbeli gazdák közül. Kétvasú ekékkel és nehéz traktorokkal is versenyeztek, az előbbi kategóriában hazai siker született, mivel a gunarasi Klebecskó László nyerte meg az egyébként hangsúlyozottan bemutató jellegű megmérettetést. A faluban szinte nincs is olyan család, amely valamilyen módon ne kötődne a mezőgazdasághoz. Király Zoltán, a helyi Gazdakör elnöke elmondta, elsősorban ezért döntöttek úgy, hogy egy ilyen, mezőgépek bemutatójával egybekötött, de egyben szórakoztató jellegű rendezvényt is beiktatnak a programok közé.

A falu focicsapata, az Olimpia történelmet írt ebben az évben, hiszen fennállásának 78 éve alatt most először szerezte meg a bajnoki címet a községi ligában, így a jövő héten kezdődő bajnokságban már a szabadkai ligában próbálja megállni a helyét. Szombaton a pacséri csapat ellen lejátszott barátságos mérkőzésen 4:2 arányban alulmaradtak ugyan a gunarasiak, ez azonban cseppet sem változtat azon a lelkesedésen, amivel a bajnokság kezdetét várják. A sakktorna szintén kiváló hangulatban zajlott szombaton – mesélte nem kis megelégedettséggel Orcsik István, aki tanácselnök-helyettes és egyben a labdarúgók elnöke is.

Vasárnap délután a kenyérszentelő misét ft. Brasnyó Ferenc kishegyesi esperes plébánossal közösen celebrálta ft. Zsolnai István helybeli fiatal plébános. Az esperes úr egykor csaknem egy évtizeden át volt a gunarasiak lelkipásztora, és elmondása szerint ma is szívesen tér vissza. A kenyérszentelőt követően a templomkertben felszentelték a Lourdes-i barlang mintájára készült makettet is.

A szentmisét követően a faluház előtt Csorba Ottó, a helyi közösség tanácselnöke alkalmi beszédében kiemelte, mennyi sikeres civil szervezet és sportegyesület működik a faluban, és az elért sikerek inkább az ő érdemeikként foghatók fel, a falu vezetősége csak igyekszik a közösség javáért küzdőket lehetőségeihez mérten támogatni. Átadta a faluplaketteket, ezúttal Szántó Arnold sporthorgásznak – aki idén (zentai) csapatával világbajnoki első helyezett lett – és a már említett Olimpia labdarúgócsapatnak. Csorba Ottó kiemelte még az önkéntes tűzoltók, a sakkozók, karatézók és az általános iskola végzőseinek a záróvizsgán elért sikereit is. A faluháznál megrendezett ünnepi műsorban a gunarasi művelődési egyesületen kívül föllépett a Csólyospálosról vendégként érkezett tamburazenekar, a helybeli Rozmaring asszonykórus, az iskola szavalói és énekkara. Az esti órákban a falunap sztárvendégei, Csepregi Éva és Végvári Ádám koncertezett, majd a – már hagyományos – tűzijáték sem maradt el.

A falunapra eljöttek a magyarországi testvértelepülések, Kóka és Csólyospálos képviselői is. Á. Fúrús János, Csólyospálos község polgármestere a főzőverseny zsűrijében is helyet kapott, s elmondta, az ételeket másképpen fűszerezik a gunarasiak és másként a csólyospálosiak, de mindkét variáció nagyon finom. A kókai tűzoltó-egyesület parancsnoka, Nyers István nem először jött el a gunarasi falunapra, és az itteni tűzoltókat két életmentő felszereléssel – védőruhával és oxigénpalackkal – ajándékozta meg.

A Kisboldogasszony-napi templombúcsúhoz kötődően tartanak évek óta falunapot Gunarason. Az esemény kisugárzó erejéből a közösség lelki erőt meríthet a mindennapok további megpróbáltatásainak elviseléséhez. Az egykori tanyavilág mára több mint kétezer lelket számláló faluvá nőtte ki magát, amely előbb Tisza menti községhez tartozott, majd a községek határainak átszabásával Topolya községhez került. Akkor vált Gunaras a hozzá tartozó kistelepülésekkel együtt önálló helyi közösséggé. Falunapot a szocialista időkben nem tartottak, pedig az 1800-as évek utolsó évtizedeitől fogva iskola működött a településen, a XX. század elejétől fogva pedig az akkor épült és Kisboldogasszony napjára felszentelt templomban már rendszeresen miséztek. A Kisboldogasszony-napi templombúcsú valóban kiváló alkalom, hogy a falunapot és az új kenyér ünnepét is megülje a település.

Szerző (Forrás)
tp., Vajdaság Ma
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks