Ugrás a tartalomra

,,Ez a sztrájk a munkahely-megőrzésről szól”

Tegnap 220 iskolában volt egész napos figyelmeztető munkabeszüntetés

Az 1800 szerbiai iskola közül tegnap szakszervezeti adatok szerint 220-ban szünetelt a tanítás. A minisztériumi közlemény szerint viszont 100 oktatási intézményben volt egész napos figyelmeztető munkabeszüntetés.

A Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának tagjai májusban már két alkalommal tartottak egy-egy órás figyelmeztető sztrájkot. Tegnap pedig az egész napos munkabeszüntetésre került sor, amelyhez a Szerbiai Oktatási Szakszervezethez tartozó iskolákból is csatlakoztak.

Mint hangsúlyozták, ez nem a fizetésekről szól, hanem a pedagógusi munkahelyek megőrzéséről, ezért követelik, hogy maximum25 diák legyen egy osztályban. Őszre a középiskolákban 7000 elsőssel lesz kevesebb, az általános iskolákban 1500-zal kevesebb kisdiák ül be az iskolapadba, az ideihez képest.

Ez 300 osztály megszűnéséhez és 600 tanári munkahely feleslegessé válásához vezet. Már így is 30 ezer tanárnak nincs meg a teljes óraszáma.

Mint Branislav Pavlović, a Szerbiai Oktatási Szakszervezet elnöke kiemelte, 1830 anyaiskolának 3000 olyan kihelyezett tagozata van, ahol a diáklétszám 1 és 5 fő között van. Ha ezeket nem vennék tekintetbe, a többi iskolákban sokkal magasabb lenne az átlagos diáklétszám.

 A szakszervezetek szerint a diáklétszám szerinti finanszírozást el kell halasztani 2020-ig, hisz még szociális programja sincs a minisztériumnak a munkaerő-felesleg megoldására, valamint azt is, hogy a középiskola mielőbb legyen mindenki számára kötelező.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B92, Danas
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks