Ugrás a tartalomra

Európai szintűvé válhat a zentai kikötő

A Tisza május óta nemzetközi folyamhajózási státussal rendelkezik, ebből Zenta mellett a többi Tisza-menti önkormányzat is profitálhat. A Tisza-bizottság mai újvidéki összejövetelén elhangzott, ezáltal számos lehetőség teremtődik a gazdasági fejlődéshez.

Nemcsak a folyami turizmus, hanem az áruszállítás is fejlődhet azzal, hogy a Tiszát nemzetközi folyóvá nyilvánították. Ez a zentai kikötő szempontjából fontos – hangsúlyozta Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere. „Az első két hajó már megjárta a kikötőt Zentán. Kb. négy óra hosszú az út a hajóval egy irányban és hát kb. 3 ezer tonna kukoricát szállitottak már eddig a zentai kikötőbe ez idő alatt, ami tudjuk hogy mit jelent, ha mindezt kamionokkal kellene szállítani.”

A folyót korábban csak a szerb és magyar hajók használhatták díjmentesen. Egy hónapja más országok is fokozottabb mértékben vehetik igénybe – mondta Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője. „A Tisza mellett 11 vajdasági községünk van, maga a Tisza képezi a határt Bánát illetve Bácska között, eddig csak magyar és szerb hajók hajózhattak. Külön engedély kellett a hajózásra, mire természetesen fizetni kellett illetéket, ez mind megszűnt.”

A Tisza most már nemcsak Magyarországgal, hanem a szélesebb régióval is összeköti Szerbiát – véli Juhász Bálint, tartományi gazdasági titkárhelyettes. „Minden gazdasági ágazatra hat a tiszai hajózás fejlesztése, hiszen mig a közúti közlekedés több tíz százalékkal, kb. 30 százalékkal veszi ki részét az áru végleges árából, addig a vízi közlekedésnél ez a tíz százalékot sem éri el.”

A Tisza nemzetközi folyóvá nyilvánítása csak az adminisztratív feltétel megteremtését jelenti. Az ebből eredő fejlődési irányzatokat meg kell ragadni – mondta a tartományi titkárhelyettes.

Többi hír