Ugrás a tartalomra

EU standardi u Agenciji za lekove

Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Saša Jaćović rekao je da je Agencija standarde i procedure svog rada već uveliko usaglasila sa evropskim i naveo da se to odnosi i na ubrzaniji proces registracije novih preparata.

Agencija za lekove i medicinska sredstva je standarde i procedure svog rada već uveliko usaglasila sa evropskim, rekao je direktor ALIMS-a Saša Jaćović i naveo da se to odnosi i na ubrzaniji proces registracije novih preparata.

Navodeći kao jedan od primera i novi Zakon o lekovima iz 2010, koji je u najvećoj meri saglasan sa standardima EU, on je rekao za RTS da se "upravo ovih dana rade izmene i dopune sa resornim ministarstvom, tako da se nadaju da ćemo i tu napraviti dodatni pomak".

"Na putu ka EU nas čeka harmonizacija", rekao je Jaćović i podsetio da je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport juče obišao Nacionalnu kontrolnu laboratoriju pri ALIMS-u.

Jaćović je istakao da je "protekla godina bila jako uspešna za Agenciju", koja je za pacijente u Srbiji obezbedila 295 novih lekova, od toga je 39 prvi put na domaćem tržištu, u obliku novih molekula, uključujući devet za retke bolesti.

Kao najveći pomak u radu ALIMS-a u 2013. on je ocenio bitno skraćivanje vremena za proces registracije i obnove farmaceutskih preparata.

"Kad sam došao nasledio sam teret predmeta zaostalih po šest meseci, u određenim varijacijama smo imali zaostatak i iz 2007", izjavio je direktor ALIMS-a i dodao da su sada "bukvalno svi predmeti rešeni u zakonskim rokovima".

Ističući da su postali dostupni i farmaceutski preparati koji su "ranije često dolazili nelegalnim kanalima distribucije", Jaćović je naveo da su "najbrojniji lekovi iz dosad nepokrivenih sfera onkološki i za terapiju psihijatrijskih i kardio-vaskularnih oboljenja".

Szerző (Forrás)
RTS
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP