Ugrás a tartalomra

Esély a községnek

Magyarország szabadkai főkonzulja Kishegyes községbeli vállalkozókkal találkozott és megismerte a község gazdasági lehetőségeit

Tegnap Kishegyes községben jártak Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a képviselői. A vendégek először a községi és a helyi közösségek vezetőségével tárgyaltak a község gazdasági lehetőségeiről, majd egy rövid bemutatót láttak a barna- és zöldmezős beruházási lehetőségekről. Ezt követően megtekintették az ipari parkot, majd a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban találkoztak a községbeli vállalkozókkal.

Dr. Babity János, Magyarország Szabakai Főkonzulátusának főkonzulja a látogatás során arról nyilatkozott a médiának, hogy útjuk célja a tájékozódás és tájékoztatás volt.

‒ A Kereskedőház Láncolata és az Exit Bank, amelyek a külgazdasági és külügyminiszétérium keretében működnek, itt Szerbiában és a Vajdaságban is kezdnek kiépülni. A kereskedőház irodája már megnyílt Belgrádban és Újvidéken, és reményeink szerint hamarosan Szabadkán is meg fog nyílni. Az Exit Bank a hitelezési lehetőségekhez fog hozzájárulni, a külgazdasági attasék és mi a nagykövetségen és főkonzulátuson pedig igyekszünk kapcsolatrendszerünket felhasználva ajtókat nyitni. Ezért is jártunk ma Kishegyesen, hogy a községi vezetéssel megismertessük ezeket a lehetőségeket, és információkat gyűjtsünk a község viszonyairól. Tájékozódunk arról, hogy milyen privatizációs és csődeljárások folynak a községben, milyen magyar beruházókat várnának, milyen volumenben – nyilatkozta a főkonzul, aki úgy ítélte meg, hogy vannak lehetőségek ebben a községben. Ha más külföldi beruházók megtalálták a számításukat Kishegyesen, akkor minden bizonnyal a magyar beruházókat is ide tudjuk majd hozni – fogalmazott Babity.

A szabadkai főkonzulátus munkatársainak vendéglátói között ott volt Juhász Bálint, a tartományi gazdasági titkárság titkárhelyettese és a Vajdasági Magyar Szövetség kishegyesi községi szervezetének elnöke is. Juhász elmondta, hogy igyekeztek a lehető legszélesebb körűen informálni a főkonzult.

– A főkonzul urat informáltuk a zöld- és barnamezős beruházási lehetőségekről, s arra kértük, hogy közvetítse a lehetőségeket a magyar vállalkozók, Magyarország felé. Emellett olyan vállalkozókat hívtunk össze, akiknek már van valamilyen nemzetközi kapcsolatuk, külföldi partnerük, vannak elképzeléseik és szeretnének kapcsolatot építeni külföldi vállalkozókkal – számolt be Juhász.

Kishegyes község önkormányzata befektetőbarát, mondta el Nagy Zita, a községi tanács projektumokkal és pályázatokkal megbízott tanácstagja.

– Ezt elsősorban a dokumentumok, engedélyek beszerzésének gyorsaságán tudjuk megmutatni leendő beruházóinknak. Másodsorban az autóút mellett helyezkedünk el, infrastruktúrával rendelkezünk, és befektetők számára előkészített parcellákkal. A zöldmezős beruházások jelentik a munkánk nagyobb részét, de rendelkezünk barnamezős beruházási lehetőségekkel is – tudtuk meg Nagytól, aki arról is beszámolt, hogy a községben több mint 1300 munkanélküli van, ami jó is és rossz is egyben. Egyrészt a község rendelkezik munkaerővel a leendő beruházók számára, másrészt az jelenti, hogy sok embernek nincs munkája.

Szerző (Forrás)
L.J., Magyar Szó
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát