Ugrás a tartalomra

Emelt fővel

Hatodik alkalommal rendeztek kenyérszentelést Verbászon

Szombaton délután ünnepi menet vitte az új kenyeret a verbászi római katolikus templomba, és ott a szentmise keretében Szabadi Károly plébános és Müller Károly diakónus megszentelte.

A helyi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület elnöke, Paróci Mária elmondta, a cél az új kenyér, továbbá a búzából font szent korona bemutatásához fűződő hagyományok bemutatása a verbászi érdeklődőknek.

− Ezek túl szép dolgok, nem szabad hagyni, hogy az idő megtegye a magáét. Annál is inkább, mert sokan látják, többek Verbászon is, hogy az igazi, népi hagyományok nagyon szép emlékek, és még szebb az, hogy a maroknyi magyarság emelt fővel vállalja, továbbviszi, továbbadja mindezt a jövő generációinak – fogalmazott.

Bógáncs Andrijašević Lívia, a Vajdasági Magyar Szövetség verbászi szervezetének elnöke az ünneppel kapcsolatban elmondta, az egyesületben immár hatodik éve nagy szeretettel és szorgalmasan készülnek az új kenyér megszentelésének ünnepére. 

− Az ünnep és az utcai felvonulás, amelyben kicsik és nagyok, továbbá a meghívott vendégek is részt vesznek, az egyik legszebb ünnepi összejövetel a húsvét és a karácsony mellett Verbászon. Nálunk, itt, a szórványban az ilyen ünnepség nagyon sokat jelent, hiszen közösségépítő, hagyományőrző jelentősége is van, amit az utókornak mindenképpen fontos továbbadni – fejtette ki Lívia. 

A kenyérszentelőn a verbászi önkormányzatot Mira Nedić mgr., az Általános Közigazgatási és Társadalmi Tevékenységek Osztályának vezetője és a város nemzeti kérdésekkel megbízott koordinátora képviselte, aki elmondta, nagyon büszke arra, hogy a város 26 nemzetiség békés egymás mellett élésének a példája. 

– Nemcsak hagyományokról, hanem kultúráról van szó, amit generációk ápolnak. Mindannyiunk feladata, hogy ehhez továbbra is biztosítsuk a feltételeket, valamint hogy a fiatalokat megtanítsuk mindezek értékelésére, ami által ők is továbbadják saját gyermekeiknek a közösség iránti tiszteletet – mondta az önkormányzat képviselője.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Rihard Hengl, a verbászi Kulturális Központ elnöke is, és elmondta, több éve kiválóan együttműködnek a Szirmai Károly egyesülettel. Szabadi Károly verbászi plébános az ünnepi szentmise előtt elmondta, Verbászon ezen a napon Szent István emlékét felidézve az új kenyér ünnepét és az eucharisztiát ünnepelik.

− Dicsérjük az Urat, és ezzel a dicsérettel próbáljuk még szebbé tenni az ünnepet családi környezetünkben, gyermekeink és mindenki számára, aki eljön a templomba. Bár jelenleg kicsi a közösségünk, vendégeinkkel az ünnepnek különös jelentőséget adunk – mondta a verbászi plébános.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Paraczky László
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks