Ugrás a tartalomra

Doroszlón tájékozódtak a gazdák gondjairól a VMSZ képviselőjelöltjei

A jogharmonizáció és a szakpolitikai egyeztetések időszaka következik Szerbiában. A többi között a gazdaság, az agrárpolitika és a szociális védelmi szektorban is változások várhatóak az uniós csatlakozási tárgyalások miatt.

Tenyészkocák tartásával és nevelésével foglalkozik a doroszlói Varga család. Uniós példára alapozott, kiszámítható agrárpolitika segítene a vajdasági gazdákon, így véli a mezőgazdasági vállalkozó, Varga Albert. „Azt tapasztalom, hogy a támogatások késnek, ez egy nagy gond a mezőgazdaságban dolgozóknak. Azt várom, hogy ezen változtassanak, és jobban működjön ez a jövőben.”

Négy doroszlói családhoz látogattak el vasárnap a VMSZ politikusai, hogy a helyszínen informálódjak a lakosok problémáiról. A helyi közösség tanácselnöke, Gellér Magdolna szerint a mezőgazdaság mellett a munkahelyteremtésre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni.

Jelenleg 1500-an élnek a nyugat-bácskai faluban. „Azért is ilyen nagyon alacsony a létszám, mert a tehetséges fiatalok elmennek egyetemre, ők már nem is jönnek vissza a faluba” – magyarázza Gellér Magdolna.

Lakossági fórum keretében ismertették a főként mezőgazdasággal foglalkozó lakosokkal a párt programját. A támogatáspolitika mellett a termelők hétköznapi gondjaira is megoldást keres a VMSZ. Így a beteg- és nyugdíjbiztosítási kérdéskör is terítékre került. Fremond Árpád, a párt köztársasági parlamenti képviselője szerint a gazdaságok nagyságához kellene kötni a befizetendő összeg mértékét. „Azok a termelők, akik néhány holdon gazdálkodnak, azoknak ne kelljen éves szinten ekkora összegeket befizetni az államnak. Az állam ne lehetetlenítse el a termelők megélhetését, és ne váljanak a kistermelők szociális esetté.”

Varga László, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője a választásokon való részvételre buzdította a helyieket. „Az emberek értik, támogatják azt, amit az elmúlt két évben, amióta újra parlamenti párt a VMSZ, a parlamentben csináltunk. Ez március 16-án akkor fog beigazolódni, ha legalább olyan súlyú és erejű képviselete lesz a VMSZ-nek, mint ami az előző mandátumban volt.”

A lakossági fórumon kérdésekkel is fordulhattak a képviselőkhöz a helyiek. A résztvevőket a választások mellett az európai felzárkózás feladatai, valamint a vagyon-visszaszármaztatással kapcsolatos aktualitások érdekelték.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks