Ugrás a tartalomra

Diákok a fotótáborban

Csütörtökön kezdődött a ludasi Róka-tanyán a Magyar Nemzeti Tanács A pillanat mestere – Robert Capa a fotós című fotótábora

Mint arról már beszámoltunk, csütörtökön megkezdődött az MNT egyhetes fotótábora, melyet elismert fotósaink, Dormán László, Molnár Edvárd és Révész Róbert vezetnek, akik vendégelőadókat is várnak. A táborra nagy volt az érdeklődés, ezért a Róka-tanyához vezető keskeny földes út egy kis időre poros és autózajtól lett hangos, legalábbis, amíg a diákok megérkeztek.

A táborlakóknak elsőként Molnár Edvárd mutatkozott be, majd a lapunknak is beszámolt a táborban történő foglalkozásról:

– Legfeljebb negyven jelentkezőt vártunk, de túljelentkezés volt, így többen érkeztek. Ennek csak örülünk, hiszen azt jelenti, hogy nagy az érdeklődés. Van bennünk némi szorongás is, hogy egyáltalán tudunk-e ennyi diákkal olyan színvonalasan foglalkozni, ahogyan azt szeretnénk.

A tábor végére ez majd kiderül, ám hiszem azt, nem lesz ezzel semmi gond. Miután megismerkedtünk a diákokkal, és ismertettük a házirendet, pontosabban a táborrendet, első dolgunk volt felmérni, ki milyen felszereléssel és előtudással érkezett.

Az első nap még erről szólt, ismerkedtünk egymással és a környezettel. A tábornyitó után Hulló István mutatta be a tanyát és a környékét, úgyhogy a diákok először is egy helytörténeti előadáson vehettek részt.

A napot azzal zártuk, hogy megpróbáltuk felcsigázni a táborlakók érdeklődését az elkövetkező időszakra, ennek fényében a sajtófotózás rejtelmeiről tartottam nekik előadást. Másnap a délelőttöt már azzal kezdtük, hogy bevezettük a diákokat a fotózás világába, és jól elmélyedtünk benne.

A lényeggel, a fotográfia három pillérével foglalkoztunk, a témával, a technikával és a kompozícióval, majd pedig szakmai gyakorlatra, aktív fotózásra is sor került. Este, Tóth Balázs Zoltán, a Magyar Fotográfiai Múzeum tudományos segédmunkatársa tartott előadást, melyen a diákok megismerkedhettek Robert Capa életével és munkásságával.

A tábor idején nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlati munkára is. Ez a bennünket körülvevő gyönyörű természeti táj nagyszerű lehetőségeket nyújt a természetfotózásra, ezenkívül más témákkal is foglalkozunk, sőt ha valakinek egyéb fotózási ötletei is vannak, szívesen meghallgatjuk. Célunk mindenképpen az, hogy megadjuk az alapot azoknak, akik egyelőre csak érdeklődnek a fotózás iránt.

Akiknek viszont van már tapasztalatuk, aktív fotósok, velük a képekről beszélgethetünk – mondta, és mint megtudtuk, a diákok most hétvégén fotószafarira mennek Ludas és Nosza, valamint Palics és Szabadka környékén, valamint Vancsó Zoltán fotóművésszel és munkáival is megismerkednek a Lifka Sándor Art moziban.

A táborlakó diákok Vajdaság több településéről érkeztek. Bencsik Blanka Topolyáról jött azzal a céllal, hogy kiterjessze fotósismereteit:

– Érdekelnek az újdonságok a fotózással kapcsolatban. Megközelítőleg egy éve foglalkoztat komolyabban a fényképezés, és szeretnék minél többet megtanulni róla. Sajnos, azt hiszem, hogy a jövőben csak hobbi szinten marad meg számomra a fotózási szenvedély, mert ebből ugyebár nem igazán lehet megélni. Márpedig nagyon szeretek fotózni, a természetfotózás a kedvencem – mesélte.

Berecz Juditot Magyarkanizsáról a táborvezetők és előadók tapasztalata csigázta fel:

– Nagyon kíváncsi vagyok mások tapasztalatira. Táborvezetőink és vendégeik nagyon jó fotósok, érdekel, mit tanulhatunk tőlük. Kiskorom óta szeretek fényképezni, engem is a természet érdekel, és a portrék is. Szeretnék embereket fotózni. A jövőben mindenképpen vennék valami profi gépet felszerelésekkel. Fotózással és filmezéssel szívesen foglalkoznék a jövőben – tudtuk meg tőle.

A doroszlói Gellér Ágnes figyelmét a tábor műsora keltette fel:

– Érdekelnek a témák, melyekkel foglalkozunk. Egyébként a portréfotózás a kedvencem. Mindenképpen azt várom a tábortól, hogy sokat fejlődjek, sokat fotózzunk és közben szórakozzunk.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Lukács Melinda
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks