Ugrás a tartalomra

Dačić neće u Internacionalu!

Novosti otkrivaju - SPS odustao od članstva u svetskom savezu socijalista. Planiraju da pristupe organizaciji progresivaca 24. aprila u Amsterdamu

DAČIĆEVI socijalisti odustali su od članstva u Internacionali i trebalo bi da pristupe bloku „progresivaca“ koji će biti osnovan 24. aprila u Amsterdamu! - saznaju „Novosti“.

Taj novi pokret okuplja stranke levo od centra sa ciljem da postanu protivteža najuticajnijoj političkoj organizaciji u EU - Evropskoj narodnoj partiji (EPP).

- Od članstva u Socijalističkoj internacionali smo praktično odustali, jer je nju vreme pregazilo i ona praktično odumire. Spremamo se za Amsterdam, gde ćemo učestvovati na skupu „progresivaca“ - rekla nam je Nataša Gaćeša, internacionalni sekretar SPS.

Nasuprot dačićevcima, Vučićeva SNS do kraja godine bi trebalo da podnese zvaničan zahtev za status pridruženog člana EPP u Evropskom parlamentu:

- Mi smo već članica EPP u Savetu Evrope, a započinjanjem pristupnih pregovora sa Briselom otklonjena je i poslednja prepreka za saradnju sa „narodnjacima“ u Evropskom parlamentu, gde oni imaju ubedljivu većinu od 275 poslanika. Punopravni član možemo postati tek po ulasku u EU - kaže nam Jadranka Joksimović, internacionalni sekretar SNS.

Ona objašnjava da SNS već duže vreme gaji čvrste veze sa mnogim partijama koje su članice EPP, među kojima su Austrijska narodna partija i Fides Viktora Orbana. Članstvo u EPP omogućilo bi ne samo da SNS učestvuje u brojnim evropskim inicijativama, već i da naša zemlja bude na mestu gde se donose važne odluke i mnogo vidljivija na evropskoj političkoj mapi.

Inače, u EPP već su URS (kao pridruženi član) i SVM (posmatrači). Laslo Varga iz SVM kaže nam da će i oni pokušati da preskoče još jednu stepenicu i zatraže status pridruženog člana.

ZA STOLOM SA MERKELOVOM

Predsednik EPP Žosef Dol odmah nakon evropskih parlamentarnih izbora posetiće Beograd, gde će razgovarati o produbljivanju saradnje sa SNS. Ulaskom u EPP, predstavnici naprednjaka imaće bar četiri puta godišnje priliku da se nađu za istim stolom sa Angelom Merkel, čija je CDU članica ove organizacije, i drugim evropskim liderima. (D. - P.)

Szerző (Forrás)
D. MILINKOVIĆ, Večernje Novosti
Többi hír