Ugrás a tartalomra

A család- és gyermekbarát önkormányzatért

A topolyai önkormányzat támogatási programjáról

Az elmúlt évben 1.900.000 dinár fizettek ki a Topolya községi költségvetési keretből azon szülői juttatás, egyszeri támogatás címén, amely az olyan családokat segítette, amelyekben gyermek született. A 2016-os költségvetési évben is tervezett a fenti, csaknem kétmillió dináros keret biztosítása erre a célra. Az önkormányzat az elsőszülött gyermek esetében egyszeri 10.000, a második, harmadik és a negyedik gyermek után egyszeri 5.000 dináros támogatásban részesíti a családokat.

- Dicséretes, hogy az önkormányzat mellett az egyes helyi közösségek, így a topolyai is segélyeznek, juttatnak a családoknak ezen alkalomból – nyilatkozta lapunknak Topolya polgármestere, Kislinder Gábor, aki a fentebb jegyzett információkkal is szolgált, amikor arra kértük, foglalja össze, mi jellemzi a költségvetésből származó számadatok szintjén az önkormányzat család- és gyermektámogatási programját. A polgármester jelezte azt a változást is, amely a topolyai Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény egész- és félnapos ellátását élvező, nagycsaládban élő 3. és 4. gyermek utáni tandíjfizetést érinti, annak összegét illeti. 2016. január 1-jétől a szóban forgó esetekben az ellátás esetében a gazdasági árnak nem a törvény által szabott 20 %-át fizetik a családok.

- Ez a költségtérítés nálunk is 10 %, sőt, a rászoruló, szociális segélyben részesülő nagycsaládosok esetében a Bambi kérelme és jóváhagyása után, az összeg fizetését át is vállalja az önkormányzat, mely célra 1.500.000 dináros keretet különítettünk el – fogalmazott Kislinder, aki hozzáfűzte: évi szinten további 100.000 dinár értékben hozzájárulnak a szociálisan érzékeny kategóriába soroltak óvodai tanulmányaihoz szükséges fogyóeszközök beszerzéséhez.

A középiskolások utaztatási költségekhez tervezetten évi szinten 2016-ban 25.000.000 dinárral járul majd hozzá az önkormányzat, mely keretbe beszámolódik a várt négymillió dináros tétel is, mely tartományi támogatásból érkezik.

- A szociálisan érzékeny kategóriába sorolt családokban élő diákoknak ingyenes füzetcsomagot biztosítunk. 2015-ben e célból 1.600.000 dinárt fizettünk ki – fogalmazott a polgármester és megtudtuk: e célra 2016-ra az előlátott összeg növekszik, 1.800.000 dinár. Az is gyakorlat, hogy a magyar és szerb tannyelven első osztályba induló kisiskolásoknak támogatásként egy-egy könyvet ajándékoznak, amely célra 2015-ben 200.000 dinárt különített el Topolya község önkormányzata. Továbbra is él az a családtámogatási program, mely keretében a rászorulóknak uzsonnatérítésben megnyilvánuló támogatásként az elmúlt évben kb. 4.200.000 dinárt költött el az önkormányzat. Az idei költségvetési évben ugyanekkora összeggel segítik az étkeztetésnek ezt a formáját. Jelentősen nőtt a 2016-os évre előlátott községi költségvetési keretben a fejlődésében korlátozott gyermek mellett álló ún. személyi kísérő díjazása: a tavalyi, havi szinten 7.000 dináros juttatásról az idei évben 15.000 dinárra. 2016-ban erre a célra 1.950.000 dinárt láttak elő a községi költségvetésben.

- Egyetemista ösztöndíjazási programunk a folyó tanévben 99 egyetemistát érint, és az ösztöndíjak biztosítására havi szinten 520.000 dinárt biztosítunk. Az ösztöndíj kifizetése kilenc hónapon keresztül történik, csakúgy, mint az utaztatási költségek biztosítása.

Szerző (Forrás)
SZ. A., Magyar Szó
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt