Ugrás a tartalomra

Bölcsődegondok a Szabadka környéki falvakban

A Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény bölcsődéibe Szabadkán 560 három év alatti gyermek jár. A külvárosi településeken viszont, Kelebia és Bajmok kivételével, sehol sem működik bölcsőde, így a falun élő, dolgozó szülők kicsinyeire a nagyszülők, rokonok kénytelenek vigyázni vagy dadust fogadni, ami nem kevés pénzbe kerül.

Ludason, Hajdújáráson és Királyhalmon van óvoda, bölcsőde viszont nincs. A három településen évente mintegy 25 gyermek születik, ez már indokolttá tenné, hogy legalább az egyik faluban létrehozzanak egy bölcsődét, ahova mindhárom településről járathatnák a dolgozó szülők picinyeiket.

A ludasi Kápiszta családban is a nagyszülők vigyáznak a 16 hónapos unokára, amíg a kisfiú szülei dolgoznak. Kápiszta Imre, nagytata, Ludas: „A nagymama, míg nem jön vissza az édesanyja, addig vigyáz rá. Most az van, hogy két óra, van, hogy három óra, minden nap, úgyhogy addig ő vigyáz rá, a nagymama.”

Hajdújáráson is csak három éves kortól fogadják oviba a gyerekeket, a napokban kezdeményezték, hogy legalább napközi legyen, sokan igényelnék a délutáni ott tartózkodást is, mert a szülők egész nap dolgoznak. Az óvónénik vállalnák, a Naša Radost támogatja a kezdeményezést, a szabadkai önkormányzat pedig valószínűleg jóvá is hagyja. Sövény Rudolf, a hajdújárási Helyi Közösség elnöke: „Közel húsz gyereket már megtaláltunk, aki beiratkozna az egész napos napközni rendszerbe, ezt követően a húsz aláírással már voltam az igazgatónál, aki ígéretet tett, hogy minden tőlük telhetőt meg fognak tenni, hogy ez a dolog sikeresen záruljon.”

Napközi tehát lesz, bölcsőde pedig aligha. Faluhelyen még megoldható a legkisebbek őrzése, mert sok helyen egy udvarban vagy egymáshoz közel laknak a nagyszülők, a testvér, a sógor, a sógornő.

Szabadkán 560-an járnak a Naša Radost bölcsődéibe. Sokkal nagyobb lenne az igény, de a helyek, az anyagiak és a dolgozók száma is korlátozott. Veljko Vojnić, műszaki igazgató, Naša Radost, Szabadka: „Mi az előírtnál még több gyereket is felveszünk, abból kifolyólag, hogy sok a hiányzás, akár 25-től 40 százalékos, az idénytől és a szezonális járványos megbetegedésektől függően, ennek számlájára írhatunk be több gyereket, tehát fizikailag nincsenek többen, általában 15-től 24-en egy-egy csoportban, korosztálytól függően.”

Kétéves korig a kis bölcsibe, a két és három év közöttiek a nagy bölcsibe járnak. A közszférában érvényes létszámstop miatt nem alkalmazhatnak új dolgozókat, de a meglévő személyzet átcsoportosításával van remény, hogy bővítik a bölcsődei kapacitásokat. Óriási ugyanis a szülők nyomása, mert a munkaviszonyban lévőknek nincs hol elhelyezniük gyermeküket. A bölcsődébe minden év áprilisában lehet jelentkezni, reális az esély rá, hogy már az idén több pici gyereket sikerül majd elhelyezni. Az ígéretek szerint az elkövetkező években a külvárosi településeken is nyílnak majd bölcsődék.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks