Ugrás a tartalomra

A beruházások éve Csókán

Százmillió dinár értékű közműfejlesztés önerőből és tartományi támogatással

Csóka községben az idén a különböző beruházások, közműfejlesztések értéke meghaladja a 100 millió dinárt, ami egy fejletlen kisközség viszonylatában igen figyelemreméltó teljesítmény. Balázs Ferenc polgármester és munkatársai a közelmúltban a sajtó nyilvánossága előtt összegezték és vették számba az eddig elvégzett, valamint a folyamatban lévő fejlesztéseket.

Csóka helyi közösség területén megkezdődött az utcai fő vízvezeték-hálózat cseréje, a folyamatban lévő első és a hamarosan kezdődő második fázis munkálatainak értéke 30 millió dinár. Az összeg legnagyobb részét a tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatán nyerte a község.

Padén augusztus végén megkezdődhet az igen rossz állapotban lévő Žarko Zrenjanin utca aszfaltozása, a hónap közepéig ugyanis lezárul az útépítésre kiírt közbeszerzési pályázat. A rendkívül elhasználódott padéi kátyús utca felújításával párhuzamosan – ugyanannak a tendernek a részeként – Szanádon három utcában (Tito marsall, Vuk Karadžić, Arsenije Čarnojević) is lesz aszfaltozás. A két falu útfelújítására az év végéig az önkormányzat összesen mintegy 30 millió dinárt költ saját forrásokból.

Hódegyházán a polgárok több mint egy évtizedes álma öltött valós formát a közel másfél kilométer hosszú aszfaltútban, amely a falut köti össze a hodicsi Aranka-híddal. A polgárok végre járható úton juthatnak el a legelőkre és a termőföldekre, ami egy zömében mezőgazdasággal foglalkozó közösség számára sokat jelent. Az útfelújítás cirka 15 millió dinárba került, amit a községi büdzséből különítettek el erre a célra. A faluban a helyi közösség épülete is megújult, amire egymillió dinárt fordított az önkormányzat.

Tavaly kezdődött meg Csókán a községháza felújítása, s jelenleg folytatódik a B és a C résszel, új tető kerül az épületegyüttes részét képező asztaliteniszklub és a szociális védelmi központ fölé is. Elvégzik továbbá a falak hőszigetelését, és átfestik az épületet. A munkálatok értéke eléri a 8 millió dinárt, amit az önkormányzat a költségvetésből finanszíroz.

A község legkisebb településén, a kevesebb mint kétszáz lakosú Egyházaskéren az ifjúsági otthon korábban megkezdett renoválásának a befejezésére 4 millió dinárt adott a község. Az otthon berendezésére további félmillió dinárt költenek.

A kisebb, de nem kevésbé jelentős beruházások közé tartozik a feketetói iskola épületének a felújítása, ami a közelgő iskolakezdés miatt vált aktuálissá. A munkálatokra a község közel hárommillió dinárt fordít. Megközelítőleg ugyanennyibe kerül a padéi általános iskola kézilabdapályájának a felújítása a lelátóval és a világítással együtt, amit nagyrészt a tartományi ifjúsági és sporttitkárság finanszíroz. Padén az Önkéntes Tűzoltó-egyesület székházának a felújítására további másfél millió dinárt költöttek el.

Csókán a benzinkútnál lévő forgalmas útkereszteződés videofelügyelettel való ellátása, a kamerák felszerelése után az önkormányzat több mint egymillió dinár értékben térfigyelő rendszert épített ki a csókai általános iskola és a középiskola udvarán is. Ezek a beruházások a közlekedésbiztonság, valamint a vagyon- és személyes biztonság javítása érdekében történtek.

Meg kell még említeni, hogy a községi költségvetésből tavaly a csókai általános iskola és a középiskola számára vásároltak egy-egy új személygépkocsit, míg idén a Padéi Szervó Mihály Általános Iskola kapott új autót. A tiszaszentmiklósi Tihomir Ostojić Általános Iskola szükségleteire is hamarosan beszereznek egy új gépkocsit.

A felsoroltak mellett természetesen még nagyon sok helyre kellene pénz, és lenne hová beruházni, de a lehetőségekhez mérten az önkormányzat a legsürgősebb beruházásokat részesíti előnyben.

Szerző (Forrás)
Gergely József, Magyar Szó
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása