Ugrás a tartalomra

Bácskossuthfalva: Kifúrták az új kutat

Topolyán a városban és a községhez tartozó településeken is folyamatosan zajlik a vízvezeték-hálózat kiépítése és a már elöregedett rendszerek felújítása. Bácskossuthfalván most kifúrtak egy új kutat, ami a meglévő néggyel együtt az elkövetkező 10-15 évben garantálni tudja a település zökkenőmentes vízellátását. A jövőben pedig fázisokban mintegy 40 kilométernyi vízvezeték cseréjét, felújítását tervezik.

A versenypályázaton nyertes kivitelező a szerződésbe foglalt határidőben, mintegy egy hét alatt kifúrta a kutat a Bácskossuthfalván, amivel egyben megteremtődtek a feltételek, hogy a falu vízellátását az elkövetkező 10-15 évre biztonsággal szavatolni tudják.

A falu egységes vízhálózatának a már meglévő négy kút mellett ezzel az ötödikkel ugyanis megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű vizet tudnak majd biztosítani a lakosság ellátására.

A nagykapacitású új furatból ivóvíz minőségben nyerhető ki az életet jelentő folyadék, de a kötelező és fontos analízisek még folyamatban vannak.

A helyszínen járt Kislinder Gábor községi elnök, aki elmondta, hogy a község településeinek vízellátását kiemelt területként kezelik. A beruházást a költségvetésben előre megtervezték, mivel a helyi közösségek költségvetése a községi büdzsé részét képezi.

A község valamennyi településének vízellátását fejlesztik, korszerűsítik. Bácskossuthfalva mellett Bajsa, Gunaras, Zentagunaras, Karađorđevo vízvezeték-hálózatát karbantartják, korszerűsítik.

Seffer Attila, a helyi közösség tanácselnöke elmondta, hogy a beruházás értéke közel 8,5 millió dinár, ami magában foglalja a kút kifúrását és felszerelését, valamint a szakmai felügyelet költségeit is.

A modern technológiával elkészített furatból másodpercenként 13 liter víz nyerhető, az úgynevezett harmadik vízrétegből, 96 méteres mélységből. Seffer azt is elmondta, hogy terveik között szerepel a falu elöregedett vízvezeték-hálózatának a felújítása is, melynek keretében mintegy 40 kilométernyi csővezeték cseréjére kerülhet majd sor. A falu első, 1963-ban kiépült vízvezeték-körgyűrűjének felújítását még tavaly elvégezték.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks