Ugrás a tartalomra

Az MNT adománya 12 vajdasági közművelődési könyvtárnak

Több mint százezer dinár értékű számítógépet és a hozzá szükséges legális programcsomagot adományozott 12 vajdasági közművelődési könyvtárnak a Magyar Nemzeti Tanács. Az informatikai fejlesztés hozzájárul, hogy az intézmények betöltsék azt a szerepet, amelyet az MNT az új oktatásfejlesztési stratégiában szán nekik.

Melyik vajdasági könyvtárban találhatok Bodor Anikó népdalkötetet? Ebben a kérdésben segít a Szirén Integrált könyvtári rendszer. A könyvtárak egymás közötti kommunikációját is javítja ez a kapocs. Náray Éva, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatója: “Én topolyai könyvtárosként látom a zentai vagy az adai könyvtár állományát. Látom, hogy milyen könyvük van, tudom, hogy mi az, amit kikölcsönöztek, és valakinél kint van. Ez az egyik része. A másik, hogy mi az adatfeldolgozást is ebben végezzük.”

 

A vajdasági könyvtárak többségében nagy szükség van a nagy teljesítményű számítógépekre, mivel az informatikai rendszerük elavult. Magyarkanizsán pénzt spórolnak az MNT adományának köszönhetően. Katkics Zoltán, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár igazgatója: “Egy komputert terveztünk be jövő évre, mert a horgosi könyvtár nem rendelkezik számítógéppel. Ha reményeink szerint visszakerül a felújított művelődési házba, akkor ezt a számítógépet fogjuk oda szánni.”

A szórványban a könyvtárak közösségmegtartó funkciója egyre hangsúlyosabb. Égető Éva, bácsgyulafalvi könvtáros: “A bácsgyulafalvi könyvtár az egyik központi pillére annak, hogy egy magyar helység legyen, hogy egy magyar identitású közösség kiépüljön.”

A Magyar Nemzeti Tanács új oktatásfejlesztési stratégiájában fontos szerepet szán a könyvtáraknak. Hajnal Jenő, MNT- elnök: “Az olvasó, a diák, a pedagógus és a könyvtáros sajátos kapcsolatáról beszélünk, és arról az információ forrásról, amellyel a könyvtárnak rendelkeznie kell. Az oktatásfejlesztésen belül megkerülhetetlen a könyvtár. Ha az MNT szempontjából nézem, akkor a magyar érdekeltségű és a magyar könyvállománnyal rendelkező könyvtárak és könyvtárosok a legfontosabb partnereink ebben a hármas kapcsolatépítésben.”

Az MNT adománya egy 60 ezer dinár értékű szervergépből, egy 12 ezer dinár értékű képernyőből és 33 ezer dinár értékű szoftvercsomagból áll.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír