Ugrás a tartalomra

Az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett magyarokra emlékeztek Moholon

Szentmisével és koszorúzási ünnepséggel tisztelegtek ma délelőtt Moholon. A helyi katolikus temetőben az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett áldozatokra emlékeztek.

Az alkalmi megemlékezés kezdetén Mester Dániel moholi plébános celebrált ünnepi szentmisét, majd megszentelte az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett személyek emlékére állított keresztet és márványtáblát. A megemlékezésen mondott beszédében Plank Zoltán, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja hangsúlyozta, az ártatlanul meghurcolt és kivégzett emberek egy pusztító világégés áldozatai voltak. „Élt itt, a Vajdaságban mintegy harmincezer olyan férfi, akik 71 éve nincsenek az élők között, és legtöbbjüknek a pontos nyughelyét sem ismerjük. Ők is valakinek, valakiknek a hozzátartozói voltak, hiányuk ma is fáj a hátramaradottaknak, házastársaiknak, gyermekeiknek, unokáiknak.”

Világos Tibor, a Vajdasági Magyar Szövetség moholi helyi szervezetének elnöke az akkori és a jelenkori vállalások között kísérelt meg párhuzamot vonni. „Feltehetjük, fel kell tennünk magunknak a kérdést, biztosan fel is tesszük imáinkban, hogy szülőföldünk hogyan fog majd 10-20-50 év múlva kinézni, ki fog majd a ’44/45-ös áldozatokért vagy értünk imát mondani ebben a temetőben, ki fog emlékezni, azért fohászkodni, hogy hasonló vérengzés többet ne történhessen meg?”

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője annak fontosságát hangsúlyozta, hogy halottak napján ne csak elhunyt hozzátartozóinkra emlékezzünk, hanem az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett magyarokra is. „A saját családunk halottain kívül a nemzet halottaira is emlékezünk évtizedek óta, hiszen azok az emberek, akiknek a neve itt a márványtáblán van, és valószínűleg még sokan mások, mártírhalált haltak 1944-ben, 1945-ben, azért kellett meghalniuk, mert magyarok voltak.”

A megemlékezés zárásaként az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés virágait és főt hajtottak az 1944/45-ben meghurcolt és kivégzett magyar áldozatok tiszteletére felállított emlékműnél.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP