Ugrás a tartalomra

Az 1944–45-ös partizán megtorlás áldozataira emlékeztek Topolyán

Azért kell küzdenünk, erőt merítve az ártatlan magyarok mártírságából, hogy érdemes legyen itthon maradni, csak akkor nem lesz hiábavaló a küzdelmünk – hangzott el szombaton délután Topolyán, az 1944–45-ös partizán megtorlás évfordulóján szervezett megemlékezésen.

Topolyán november 14-én végezték ki a legtöbb embert a megtorlás időszakában. 200 és 250 közé tehető az ártatlan magyar áldozatok száma a településen. Közülük hetven embert sikerült azonosítani – mondta történelmi visszatekintőjében Tomik Nimród a szombat délutáni megemlékezésen. Tomik Nimród, történész, Topolya: „A legnagyobb gond az, hogy itt nem tudunk hősökről beszélni, hogy itt nem tudunk olyan emberekről beszélni, akik a hazájukért haltak meg, akik hittek valamiben és azért haltak meg, itt csak áldozatokról és gyilkosokról tudunk beszélni.”

A Vajdasági Magyar Szövetség által életre hívott tiszteletadáson Fremond Árpád szólt az egybegyűltekhez. A VMSZ alelnöke kiemelte: ma is sokan dolgoznak azon, hogy a széthúzás jellemezze a közösséget. Amennyiben egységesek tudunk maradni, nem kell félnünk, lesz, aki őrizze ártatlan áldozataink emlékét a következő évtizedekben is – tette hozzá. „Sokat kellett várni, de a megbékélés folyamatát már nem lehet megállítani. Számos dolgot sikerült kiharcolnunk, kezdve az emlékhelyek létesítésétől, a rehabilitációról szóló törvény elfogadásán át, a kollektív bűnösség eltörölését, a vajdasági magyar polgári lakosság ellen 1944–45-ben elkövetett aktusok elítéléséről szóló képviselőházi nyilatkozatot, a főhajtást és közös megemlékezéseket.”

A megemlékezőket közös imára buzdította Kara Nándor zentagunarasi plébános. „Kérjük a mindenhatót, hogy segítsen bennünket abban, hogy felekezettől, etnikai hovatartozástól, vallástól, vagy éppen pártállástól függetlenül békében elfogadjuk egymást, segítsen kitárni egymás felé a szívünket, hogy befogadhassuk a másik embernek az igazi valóját.”

A VMSZ körzeti, községi, helyi szervezetei, az Ifjúsági Fórum és a Női Fórum képviselői is fejet hajtottak és koszorúkat helyeztek el a Nyugati-temetőben lévő topolyai emlékhelyen. A tiszteletadás a városi parkban folytatódott.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír