Ugrás a tartalomra

Átadták Zenta város kitüntetéseit

Zenta város ünnepe, valamint a zentai csata 318. évfordulója alkalmából ma délelőtt díszülést tartott a községi képviselő-testület. Az eseményen átadták a legrangosabb nyilvános elismeréseket is.
A Junior Prima-díjas előadó, Török Tilla és zenekara fellépésével kezdődött a Zentai Községi Képviselő-testület díszülése. Ceglédi Rudolf polgármester mondott köszöntőt, majd átadták a nyilvános elismeréseket azoknak a személyeknek, akik munkájukkal hozzájárultak Zenta fejlődéséhez, valamint hírnevének öregbítéséhez. Életmű Pro Urbe-díjjal Kubát János nyugalmazott újságírót, a Magyar Szó egykori főszerkesztőjét tüntették ki. Valkay Zoltán építész Zenta építészének fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseiért Pro Urbe-díjat kapott.
Valkay Zoltán, építész: “Úgy gondolom, hogy a munkámmal, ami Zenta város építészeti monográfiája, azzal a láthatatlan katedrálishoz, amelyet Zenta épít hosszú hosszú éveken át, én magam is hozzátettem egy téglát, egy szellemi téglát.”

Szintén Pro Urbe-díjjal ismerték el a fennállásának tízéves jubileumát ünneplő Mécsvirág együttes tevékenységét is. Baráth Hajnal Anna, tag, Mécsvirág együttes: “Úgy gondolom, hogy a csapatunk számára ez a legnagyobb elismerés és megtiszteltetés, hogy Zenta városától kiérdemelhettük ezt a díjat, és én mindig is úgy gondoltam, hogy a jó Isten gondviselése az, hogy mi összetalálkoztunk, és nagyon megható ez számomra. Nemcsak két jó munkatársat, hanem két jó barátot is kaptam, és vihettük azt a hírt, hogy igen érdemes itt megmaradni, magyarnak lenni.”

Zenta művelődési hagyatékának méltó gondozásáért és a művelődés terén megvalósított tevékenységéért Pro Urbe-díjjal jutalmazták a Stevan Sremac Helyismereti Alapítványt is. Csipak Leventét, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium egykori tanulóját, aki számos megmérettetésen öregbítette a település hírnevét, Iuventus Pro Urbe-díjjal tüntették ki. A díszülésen polgármesteri köszönőlevéllel jutalmazták Keresztes Attila életmentő, valamint Kecskemét Árpád sakkozó tevékenységét. Az eseményen ünnepélyes keretek között aláírták a Székelykeresztúr és Zenta közötti testvérvárosi szerződést is, amelyet a két település polgármestere látott el kézjegyével.
A képviselő-testület díszülését követően a zentai csata Tisza-parti emlékhelyénél megkongatták az emlékharangot, valamint elhelyezték az emlékezés virágait is.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír