You are here

Elhelyezték az emlékezés virágait Paganini József sírhelyén a szabadkai Zentai úti temetőben.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc olasz származású tüzérszázadosa a magyarok oldalán harcolva vesztette életét. A szabadságharc és forradalom kiemelkedő személyiségének síremlékénél lassan két évtizede tartanak megemlékezést minden év március 14-én.

A magyar himnusz dallamával vette kezdetét az 1848-49-es szabadságharcra és forradalomra való megemlékezés Paganini József sírhelyénél. Az olasz származású tüzérszázados, a kaponyai csatában szerzett halálos sebeket, így Szabadkán temették el.

Baráth Gábor Gergely, történelemtanár, Szabadka: „A nemzetnek, amelynek nincs történelme, nincs múltja, annak nincs jövője. A másik, hogy ezek a hősök, akikről megemlékezünk, mint Paganiniről is, a magyar szabadságért adták életüket, és ahogy 1849-ben, úgy ma is meg kell vívni a nemzetnek ugyanazokat a harcokat, azokért az értékekért.”

Cserháti Eszter Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter levelét olvasta fel a megemlékezésen.

Cserháti Eszter, konzul, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa: „Azt is megtanítja nekünk a történelem, hogy bár mindig voltak barátaink, akiknek a segítségéért természetesen hálásak voltunk és vagyunk, ugyanakkor alapvetően mindig csak magunkra számíthattunk. Ha mi nem harcolunk az országért, ha mi magunk nem védjük meg a magyar nemzeti érdekeket, akkor azt más nem fogja megtenni helyettünk. Nemzeti színű kokárdával a szívünk felett büszkén emlékezünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, akik példát mutattak nekünk hazaszeretetből.”

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Veronika népdalköre `48-as dalai után, az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés virágait Paganini József tüzérszázados síremlékénél. A Lányi Ernő IME és Szabadka Város önkormányzata mellett Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, az MNT, a VMSZ, a VMMSZ és a Szent György Lovagrend képviselői is megkoszorúzták a síremléket.

 

Szerző: 
Pannon RTV