Ugrás a tartalomra

Akár idén megnyílhat a Soltis Lajos Stúdió

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Harambašić utca 4-es szám alatt található Mladost-épületben próbál

A Soltis Lajos Stúdió helyszíne megszűnése előtt az Age Mamužić utcában volt. Hiányát azóta is erősen érzik a színházkedvelők és színházalkotók egyaránt.

Andrási Attila, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetője arról számolt be lapunknak, hogy akár idén működésbe léphet a Soltis Lajos Stúdió, új helyszínén, a Harambašić utca 4-es szám alatt található Mladost-épületben, ahol nemrég óta társulati próbák zajlanak. Andrási Attila szólt az új terem állapotáról is:

– Egyelőre próbákat tartunk, de mondhatni, hogy beköltöztünk. Eszményi állapotban van ahhoz képest, hogy milyenek a körülmények a csipkegyári próbateremben, amelyet nem áll szándékomban tovább használni.

Nem várhatjuk el művészektől, hogy egy koszfészekben emelkedjenek fel az esztétikum éteri magasságába – mondta Andrási Attila, majd kitért a Harambašić utcai helyszín állapotára és a szükséges felújításokra.

 

– A polgármester úr ígéretet tett a terem átadásáról és a szigetelés biztosításáról, Szabó Zsombor volt városi főépítésszel pedig megvizsgáltuk a fűtés kérdését. Mindenképpen megfelelő hő- és hangszigetelésre van szükség, amit még a tél beköszönte előtt lenne jó rendezni. Megoldásra vár továbbá a fűtés is, mivel a radiátorok ki lettek szerelve a helyükről.

A Magyar Társulatnak van egy fűtőteste, amit átvihetünk, csak a radiátorokat kellene visszaszerelni. Ez azonban nem biztos, hogy elég lesz. Három, ebben a pillanatban még felderítetlen állapotú légkondicionáló is létezik, de eléggé gyengék. A lényeg tehát a megfelelő szigetelés és fűtés biztosítása. Azután jöhetnek a technikai kérdések.

Néhány technikai berendezést szintén átvihetünk, míg a többi okoz némi fejtörést. Mindez azonban nem igényel csillagászati befektetést, távolról sem hasonlítható össze az összeggel, amit a reményeink szerint hamarosan felépülő városi színházra kell költeni. Reményeim szerint tehát a Soltis Lajos Stúdió még ebben az évben fogadhat vendégeket, addig pedig próbákat tarthatunk ott.

Ez a helyszín talán jobban megfelel, mint a Soltis Lajos Stúdió régi helye, mert valamivel nagyobb, ennélfogva kényelmesebb is úgy a nézőknek, mint a színészeknek. A színpad mögött akad hely némileg a kellékek tárolására is, sőt az épület előtere is barátságosabb.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Lukács Melinda
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP