Ugrás a tartalomra

Adán tartott lakossági fórumot a Prosperitati Alapítvány

Nagy volt az érdeklődés a Prosperitati Alapítvány tegnap esti adai lakossági fórumán. A községben eddig 275-en pályáztak sikeresen, összesen csaknem 180 millió dinár értékben. A mostani, negyedik körben falusi házvásárlást célzó vissza nem térítendő támogatásra, mezőgazdasági földvásárlási hitelkamat-támogatásra, valamint mezőgazdasági és gazdasági fejlesztések kombinált támogatására lehet pályázni.

A falusi házvásárlást célzó vissza nem térítendő támogatási program célja a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, illetve a folyamat visszafordítása. Újítás ebben a körben, hogy házvásárlásra már nem csak párok, hanem egyedülálló szülők is pályázhatnak. Dejan Mijailović, Mohol: „Házvásárlásra szeretnék pályázni, mivel a lehetőségek adottak. Akkor miért ne használjuk ki? Feleségemmel szeretnénk különköltözni a szülőktől, és ha sikerül, akkor örülünk neki.”

A lakossági fórum több résztvevője már nyert Prosperitati pályázaton, most érdeklődni, informálódni jöttek az új lehetőségekről. Szőke István, állatorvos: „Az előző körben ultrahang készülékre pályáztam. Sikeresen pályáztam meg.

 Az anyaország által támogatott fejlesztési program először Vajdaságban indult el, ezt követi most lassabban és kisebb összegben, visszafogottabb tempóban a Kárpátalja, és várhatóan elindul a program Horvátországban, Szlovákiában és Romániában is. Másfél év alatt 17 pályázatot írt ki a Prosperitati Alapítvány, ebből most 3 van nyitva – számolt be Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. „Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy azok, akik úgy döntöttek, vagy úgy döntenek, hogy itt kívánnak érvényesülni, azoknak még segítsünk. Ennyire egyszerű a dolog. Ezért vállaltuk azt a pionír munkát, amit az elmúlt két, három, négy évben végig csináltunk.ezt a pályázatot, megnyertük az összeget. Egy ultrahang készüléket szereztünk be kis és nagy állatok vizsgálatára, egy modernebb diagnosztikai eszközt.”

Sikeresnek értékelte az előző három pályázati kört a községben Juhász Bálint, az alapítvány ügyvezetője. „Ada községben rengeteg pályázónk volt, mikro- és kisvállalkozások. Itt hagyománya van a vállalkozásnak, iparnak. Összesen 275 sikeres pályázónk volt, és 176,5 millió dinár támogatás érkezett az adai önkormányzat területére az itt működő mezőgazdasági termelőknek és vállalkozóknak, úgyhogy aktív volt az itteni közösség.”

A lakossági fórumok időpontjáról és a pályázási lehetőségekről bővebb információt a www.prosperitati.rs honlapon kaphatnak az érdeklődők.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks