Ugrás a tartalomra

1697 – Zenta bora

Zentán ünnepélyes keretek között bemutatták a Városi Múzeumban, a Dibonis borászat által előállított „1697” elnevezésű borkülönlegességet, amelynek címkéje Sava Stojkov Zentai csatát bemutató befejezetlen művét ábrázolja.       

Az ötlet, hogy Zenta számára egy borkülönlegesség szülessen, még tavaly fogalmazódott meg. Bóni László, a Dibonis pincészet tulajdonosa ekkor ismerkedett meg Sava Stojkov festőművész fiatalkori festményének rejtélyes történetével, amely alapjául szolgált a különleges, száraz vörösbor megalkotásához. Bóni László, tulajdonos, Dibonis borászat: „Az első kritérium az volt, hogy egy nagyon jó bornak kell lennie, másodsorban nem lehet egy standard bor a többi közül, hanem eltérővé, különlegessé kell tenni, úgyhogy igyekeztem eleget tenni ennek a feladatnak.”

A turizmus szempontjából a zentai csata jelentős kitörési pont – hangsúlyozta az est folyamán Laskovity Kornél, a zentai Idegenforgalmi Szervezet igazgatója. „Mi azt gondoljuk, hogy a zentai csata jelentheti Zenta turizmusában a kitörési pontot és az elmúlt néhány évben ez igazolódott is, mivel a legtöbb turista városunkat a zentai csata miatt keresi fel.”

Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere szerint ez a borkóstoló a történelem, a művészet és a bor összefonódását jelképezi. „Továbbra is dolgozunk a turizmus fejlesztésén, és azt hiszem, hogy az ilyen apró lépések is jelentősek tudnak lenni ebben.”

A borkóstolót és Sava Stojkov festményének leleplezését Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Győri Lukrécia idegenforgalmi államtitkár is megtisztelte jelenlétével

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír