Ugrás a tartalomra

133 éves Tiszakálmánfalva

Fennállásának 133. évfordulóját ünnepelte Tiszakálmánfalva. Az esemény alkalmából rendezett műsor a szülőföldön való boldogulásról szólt. A településen vendégül látták a falu alapítójának szülővárosából, Gesztről érkezett küldöttséget, és a testvértelepülés, Baks vezetőségét is. Telt ház volt a helyi művelődési egyesületben.

Közös koszorúzással emlékeztek Tisza Kálmánra, a falu alapítójára az egybegyűltek. Az ünnep kiváló alkalom volt a testvértelepülési kapcsolatok erősítésére, új tervek kidolgozására. Bakssal négy éve tart Tiszakálmánfalva barátsága.

Búza Zsolt, polgármester, Baks, Magyarország: „Várjuk azokat a pályázatokat, azokat a projekteket, illetve határon átnyúló projekteket, amelyek lehetőséget fognak remélhetőleg adni ebben az uniós ciklusban és ezeket mindenképpen szeretnénk kihasználni.”

Tisza Kálmán, Magyarország valamikori miniszterelnöke, aki az 1800-as évek végén 200 magyar család letelepedését irányozta elő a Sajkás vidékre, Geszten született. A két falu között most kezd épülni a kapcsolat és egymás történelmének megismerése.

Brandtné Czirják Éva, igazgató, Arany János Általános Iskola, Geszt, Magyarország: „A Tisza családnak a tisztelete már egy olyan kiindulópont volt, hogy nem volt kérdés többé, hogy nem tudunk miről beszélni. Szeretnénk testvértelepülési kapcsolatot a két település között és testvériskolai kapcsolatot a két település iskolája között mindenképpen.”

Tiszakálmánfalvát sem kerüli el az elvándorlási hullám, de a helyiek mindent megtesznek az itthonmaradás és a boldogulás érdekében.

Kiss Gyula, tag, Újvidék Város Képviselő-testülete : „Nagyon sok lehetőség adódik egy startup program keretében, vagy egy kezdő vállalkozás fejlesztésén belül, hogy elinduljanak. Itt nem hagynám ki a Prosperitati Alapítvány lehetőségeit sem, amely a magyar kormányon keresztül a Vajdasági Magyar Szövetség segítségével jutott a Vajdaságba, az itteni magyarságnak egy óriási lehetőséget ad. ”

A falu alapításának 133. évfordulójára rendezett ünnepség a hazaszeretetről, a szülőföldön való boldogulásról szólt.

Milánovity Ottília, elnök, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Tiszakálmánfalva: „Évről évre nagy örömmel készülődünk erre a műsorra, és úgy érzem egyre többet tudunk nyújtani a vendégeknek és a falubeli lakosságnak.”

A rendezvényt több vajdasági magyar intézmény és civil szervezet vezetősége is megtekintette, akik elismerően szóltak a falubeli magyarságról.

Ladisity Melinda, tag, MNT: „Igenis van jövője itt a művelődési életnek és mindannak, amin munkálkodnak és amin törekszenek, tehát anyanyelvünket megőrizni, kultúránkat megőrizni, ápolni, tehát nagyon jó úton halad Tiszakálmánfalva lakossága és vezetősége is.”

Igazi mulatsággal zárult Tiszakálmánfalván a falunapi ünnepség. Az ősök hagyományát tiszteletben tartva zsíros kenyér és kocsonya került az asztalra.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks