Ugrás a tartalomra

Zakoni o javnoj svojini i restituciji usvojeni uz pomoć LDP-a

Poslanici SVM-a nisu hteli da obezbede kvorum za odlučivanje

Skupština Srbije usvojila je juče zakone o javnoj svojini i o restituciji, a donošenju akata koji su uslov da naša zemlja dobije status kandidata za članstvo u EU pomogli su poslanici opozicionog LDP-a. Bez pomoći liberala, vladajuća koalicija nije mogla da obezbedi kvorum da bi se uopšte odlučivalo, pošto su četiri poslanika SVM-a, koji je deo vladajuće koalicije, ostala pri ranijem stavu da neće omogućiti kvorum, jer „ovi zakoni nisu u skladu sa vrednosnim sistemom naše partije”.

Balint Pastor (SVM) rekao je novinarima juče ujutro da će poslanici SVM-a biti u sali, ali da neće ubacivati svoje kartice u poslaničke jedinice kako ne bi učestvovali u kvorumu. On je, međutim, kazao da će, ukoliko bude bilo kvoruma za odlučivanje, četiri poslanika SVM-a glasati protiv. Kvorum je obezbedio LDP, pa je Zakon o javnoj svojini izglasan sa 133 glasa „za”, a protiv su bila 22 poslanika SVM-a i DSS-a. Zakon o restituciji izglasan je sa 117 glasova „za”, a protiv su bila 23 poslanika SVM-a i DSS-a. Osim LDP-a i DSS-a, poslanici ostalih opozicionih stranaka nisu bili u sali kada se glasalo.

Odmah posle usvajanja ovih zakona, Slavica Đukić-Dejanović, predsednica parlamenta, rekla je novinarima da je donošenjem ovih akata „skupština završila deo posla u zaokruživanju zadataka sa evropske agende i to sa podrškom većom od uobičajenog broja poslanika”.

Uprkos tome što su zakoni usvojeni uz pomoć opozicione stranke, predsednica ne misli da je vladajuća koalicija uzdrmana. Ona je istakla da „nema nekih na koje smo navikli da budu u većini, ali su ti zakoni dobili podršku koja je veća od proste većine”.

I Balint Pastor nije zabrinut za vladajuću koaliciju: „To što ne damo kvorum i glasamo protiv ne znači da je SVM istupio iz vladajućeSkupština je juče usvojila i zakone o krivičnom i parničnom postupku, kojima se, između ostalog, skraćuje trajanje sudskih procesa.

Đukić-Dejanović: O rebalansu budžeta oko 10. oktobra

Predlog rebalansa budžeta za ovu godinu stigao je u parlament, potvrdila je juče predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović. Prema njenim rečima, o rebalansu će se raspravljati na redovnom zasedanju parlamenta, „najverovatnije oko 10. oktobra”.

Komisija „za prava zatvorenika”

Poslanici su juče izabrali u Komisiju za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija,  Juditu Popović (LDP), Đorđa Milićevića (SPS), Gorana Stefanovića (DS), Mehu Omerovića (SDPS) i Đuru Mučenskog (DS).

Pastor traži od Tadića da ne potpiše Zakon o restituciji

Subotica – Tek što je izglasan Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara, uputio je otvoreno pismo Borisu Tadiću, predsedniku Srbije, u kojem ga poziva da ne donese Ukaz o proglašenju ovog zakona i da ga koristeći svoje ustavno pravo vrati Narodnoj skupštini na ponovno odlučivanje.

Pastor smatra da član 5. upravo usvojenog zakona koji predviđa da pripadnici okupacionih snaga koje su delovale na teritoriji Srbije za vreme Drugog svetskog rata, kao ni njihovi naslednici, nemaju pravo na vraćanje imovine ili obeštećenje, bez obzira na postojanje ili nepostojanje njihove individualne odgovornosti, predstavlja kršenje osnovnih načela Ustava Republike Srbije. Sporni član zakona iz procesa restitucije isključuje i one građane Srbije koji su protivno svojoj volji postali pripadnici okupatorskih snaga, kao i one koji u postupku rehabilitacije pred sudom dokažu svoju nevinost.

Ustavom je zabranjena svaka, neposredna ili posredna diskriminacija građana Srbije po bilo kom osnovu, kao što je, kaže Pastor u pismu upućenom predsedniku Srbije, prekršena i pretpostavka nevinosti, pravo na pravično suđenje, kao i načelo individualne odgovornosti.

Politika

Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről