Ugrás a tartalomra

Vučić: U vladi sa SVM, čekam odluku SPS

Predsednik SNS Aleksandar Vučić izjavio je danas da su je postignut dogovor o koaliciji sa SVM, da je socijalistima ponudio da uđu u vladu u skladu s njihovom snagom

"SPS sam ponudio učešće u vladi u skladu sa njihovom snagom, koja je značajno manja nego snaga SNS, ali imajući u vidi potrebu da pravimo Srbiju ujedinjenja, a ne podela. Time pokazujemo da smo drugačiji od ostalih, jer znam da neka druga partija da ima 60 odsto, ne bi želela da vidi nikog drugoj", rekao je Vučić na sednici Glavnog odbora stranke.

Podsetivši na razgovore koje su naprednjaci vodili sa SPS i NDS, Vučić je rekao da je NDS odlučila da ne želi u vladu u kojoj je Dačić dodajući da dalje nije hteo o tome da razgovara.

Ponovio je da će nova vlada imati 17 članova i da će biti mala i efikasna, te da će mnogi naprednjaci biti nezadovoljni, ali da u maloj vladi ne može da bude puno ministara iz stranke.

"Vašim trudom, međutim, možete da doprinesete razvoju Srbije", poručio je Vučić članovima Glavnog odbora i naglasio da pričama izokola i zabijanjem noža neće pomoći.

Pred novom vladom su teške reforme, jer se suočavamo sa problemom opstanka države, zbog čega u svojim postucima svi treba da se rukovode budućnošću Srbije, koja mora da bude ispred SNS, ma koliko voleli stranku i želeli joj uspeh na sledećim izborima.

Vučić je rekao da, ako će već građani Srbije snositi teret oporavka države, onda će političari morati najviše da trpe, navodeći da je svestan da će se popularnost stranke smanjiti zbog teških mera koje će uslediti, ali da se to ne radi "zbog budućih izbora nego budućih generacija".

"Čemer, jad i siromaštvo, sve ono sto su nam ostavili oni pre nas i tu svest da nesto treba da nam padne s neba, e mi ćemo se boriti protiv toga. Borićemo se za normalnu i uspešnu Srbiju, zdrave ekonomije, makar morali da u narednih godinu, dve trpimo, a najviše će morati da trpe političari", poručio je Vučić.

On je rekao da je prethodna vlast dovela državu u težak položaj i da je na novoj vladi velika odgovornost da preduzme teške mere, kao što je to je u Nemačkoj uradio bivši kancelar Gerhard Šreder.

"Šreder je najzaslužniji za sve u čemu danas uživa Angela Merkel, imao je hrabrosti da napravi rezove, da ne vode računa o partijskim interesima, nego o budućnosti države", rekao je Vučić.

On je naglasio da se smanjenjem plata političara neće napuniti budžet, ali da će se pokazati da, kada se već ide u tu bitku - ne može samo narod da ispašta.

Vučić je rekao da će nova vlada biti zapamćena po reformama i da će se "sve kombinacije seći", iako zna da će mnogi biti ljuti i nezadovoljni zbog toga, ali time se pravi temelj normalne ddržave.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da zakrpi rupu od 1,4 milijarde evra a kad bi se nastavilo dosadašnje ponašanje, država bi za dve godine doživela grčku sudbinu ili bi nad njom bila uvedena prinudna uprava.

Kritikujući ponašanje menadžmenta u javnim preduzećima istakao je da "oni ne rade za svoja privatna preduzeća već za državu" i poručio da ne mogu da žive kao bubreg u loju dok građani jedva preživljavaju.

Ukazujući da javna preduzeća donose gubitke, iako imaju monopolski položaj, Vučić je naveo primer "Srbijašuma" i Državne lutrije Srbije.

"Za tri godine uspeli su u Državnoj lutriji da naprave gubitak od 1,5 miliona evra, to je jedinstven slučaj u svetu, na celoj kugli zemaljskoj, kao i Srbijašume. Imate kocku pod svojom kontrolom i imate gubitak, imate šume kao prirodni resurs, i u gubitku ste, kako je to moguće", upitao je Vučić i dodao i da, iako država upumpava 150 miliona evra u Železnice, to preduzeće posluje s gubitkom a "železicu de facto nemamo".

Vučić je rekao i da menadžment EPS-a tvrdi da ima dobitak od 200 milijardi, ali da, kad im se kaže da taj novac prebace države, "odgovaraju da nemaju keš" kao i da ima direktora koji od države pokušavaju da sakriju gubitak, da bi imali više para za sledeću godinu, umesto da daju novac u budžet.

"Pa niste postavljeni tamo da biste vodili svoje firme, već da bi za državu donosili pare, a ne da živite kao bubreg u loju, dok građani nemaju", poručio je Vučić.

Vučić je rekao da se ne plaši pretnji štrajkom i sindikatima, a ni socijalnog bunta, jer mi je savest čista.

"Nisam kriv ni za jednu uništenu, privatizovanu fabriku, dinara nisam imao, niti me zanima. Pomažem gde mogu, ali neću da uništavam budućnost naše dece da bi svakom ispunjavao hirove ili da bih nekoga sklanjao sa ulice. Nema više zauzimanja pruga i auto-puteve", rekao je Vučić.

Szerző (Forrás)
Tanjug, Dnevni Akter
Többi hír