Ugrás a tartalomra

Vučić meggyőzné a koszovói szerbeket

A szerb kormány képviselői szerint rajtuk kívül senki más nem védheti meg a koszovói szerbeket

Aleksandar Vučić első kormányalelnök tegnap bejelentette, hogy brüsszeli megállapodásról ma vagy holnap fog tárgyalni a koszovói szerbek képviselőivel. Szavai szerint nemcsak az észak-koszovói községek képviselőivel, hanem az Ibar folyótól délre élő szerbek képviselőivel is tárgyalni fog. Kiemelte, hogy Szerbia megtalálja a módját, hogy erőszak nélkül észérvekkel védje meg érdekeit.

– Üzenni szeretnénk, hogy erőnk nem az erőszak alkalmazásában rejlik, holott erőszakhoz is folyamodhatnánk. Az embereket arról kell meggyőznünk, hogy a brüsszeli megállapodás volt az egyetlen megoldás, és egyedül ez jelenthet Szerbia polgárai számára jövőt, ez az ország számára az egyetlen út, amely a fejlődéshez vezethet – mondta Vučić.

Szavai szerint a szerb kormány semmit sem rejteget, ugyanarról fog beszélni az észak-koszovói szerbekkel, mint az Ibar folyótól délebre élőkkel, arról, hogy mi a legjobb Szerbia számára.

– Jól tudom, hogy egyeseket nem győzhetek meg, mások pedig előítéletekkel érkeznek majd Belgrádba. Egyesek pedig a sajtón keresztül kampányolnak ellenünk, azon a sajtón keresztül, amelyet Koszovóban az állam finanszíroz.

Elnézzük ezt, ugyanis az észérvek a mi oldalunkon állnak – hangsúlyozta a kormányalelnök. Továbbá megismételte bejelentését, miszerint május 12-én Koszovóba látogat, ahol nemcsak a szerb községek elöljáróival, hanem minden községi képviselővel beszélgetne a brüsszeli megállapodás végrehajtásáról. Hozzátette, hogy a végső döntés a népé lesz.

– Meggyőződésem szerint ez a találkozó után a nép másként beszél majd, és végrehajthatjuk azt, ami az országunk számára a legfontosabb ebben a pillanatban – fogalmazta Vučić.

A szerb pravoszláv egyház egyes elöljáróinak kijelentésével kapcsolatba elmondta, hogy maga is meglepődött álláspontjaikon. Értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az egyház számára az éhségsztrájk nagyobb bűnnek számít, mint a pedofília, valamint hogy egyes elöljárók nyilatkozataikkal egyenesen a pártpolitikába avatkoztak bele, és egyes pártvezérek támogatására szólították fel az embereket.

Nebojša Stefanović, a Szerbiai Képviselőház elnöke reményének adott hangot, miszerint a kormányalelnök koszovói látogatása során meggyőzi a koszovói szerbeket, hogy a brüsszeli megállapodás számukra is előnyös.

– Őszintén remélem, hogy meggyőzi a koszovói szerbeket erről, ugyanis én is hallottam olyan szóbeszédeket, hogy amit aláírtunk, az sehol sincs leírva – mondta a képviselőház elnöke.

Mint megjegyezte, a koszovói szerbeknek meg kell érteniük, hogy Szerbia számára stratégiai fontosságú az uniós csatlakozás, és hogy az állam sohasem ismeri el Koszovó függetlenségét.

– Meg kell érteniük, hogy mindezt azért tesszük, hogy könnyebb legyen az életük – érvelt Stefanović.

Milovan Drecun, a Szerbiai Képviselőház Koszovó-bizottságának elnöke szerint a szerb kormánynak és a koszovói szerbeknek a brüsszeli megállapodás végrehajtásával kapcsolatban meg kell egyezniük, más lehetőség nem létezik. Kiemelte, hogy csupán a szerb kormány védheti meg a koszovói szerbek érdekeit.

– Valaki szándékosan nem akarja megérteni, hogy egyedülálló lehetőség előtt állunk, és politikai esélyt szeretne kovácsolni magának azzal, hogy mindenben csak a rosszat látja. A koszovói szerbeket csak a szerb állam védheti meg – vélekedett a bizottság elnöke.

Szerbia nem egyezik bele a brüsszeli megállapodás megváltoztatásába, jelentette ki a koszovói szerbek és a szerb kormány képviselőinek találkozásával kapcsolatban Veljko Odalović, a szerb kormány főtitkára. Véleménye szerint a közelgő tárgyalás még nem oldja majd meg a problémákat, de szemmel látható előrelépés fog születni.

– A koszovói szerbekkel való megegyezéstől függ a brüsszeli megállapodás végrehajtása és minden, amit ezután el tudnánk majd érni. Meg kell érteniük, hogy a megállapodás minden pontja az ő jogaikat védi, amelynek köszönhetően a legközvetlenebb módon állhatnak majd kapcsolatban Szerbiával, az állam pedig továbbra is támogatja a szerbeket minden téren, így pénzügyileg is. Bízom abban, hogy a koszovói szerbek is megértik, miért fontos a brüsszeli megállapodás, hiszen nélkülük az semmit sem fog érni – mondta Odalović.

Véleménye szerint a koszovói kérdés megoldását csupán az állam oldhatja meg, és ha valaki netalán az állami intézmények megkerülésével akarná megtenni, hosszú távon rendkívül kellemetlen helyzetbe kerülne. Hozzátette, hogy a megállapodást a Szerbiai Képviselőházban csupán egyetlen egy párt nem támogatta, és ha valaki a parlamenti többség akarata ellen kezdene el cselekedni, akkor Szerbiát tenné nevetségessé.

– Ezt a szerb kormány nem engedheti meg – hangsúlyozta a főtitkár.

A bejelentett belgrádi találkozó ellenére az Ibar folyótól délebbre élő szerbek képviselői bejelentették, hogy ma tüntetni fognak a szerb kormányépület előtt. Zvonko Mihajlović, Štrpce község elnöke kiemelte, hogy azért döntöttek így, mert a mai tárgyalásra nem kaptak meghívót.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, (Beta, Tanjug)
Többi hír