Ugrás a tartalomra

Vučić: A kár több száz millió, vagy egy milliárd euró is lehet

Eddig tizenhárom halálos áldozatról tudnak Obrenovacon, jelentette ki Aleksandar Vučić szerbiai miniszterelnök a külföldi sajtó képviselői előtt, s reményének adott hangot, hogy az áldozatok valós száma „nem lesz kataklizmaszerű”.

A kormányfő azt mondta, jelenleg nehéz meghatározni az árvizek okozta anyagi kár nagyságát, de feltehetően ez az összeg meghaladja a több száz millió eurót, de egyesek egy milliárd eurós összegről is beszélnek, írja a Tanjug.

A miniszterelnök külföldi újságírók egy csoportjával tartózkodott ma délután Obrenovacon, nem egészen fél órával azt megelőzően, hogy kiadták a város teljes és sürgős evakuációjáról szóló rendeletet a Zabrežje felől érkező újabb árhullám miatt.

Vučić az obrenovaci áldozatok számával kapcsolatos spekulációkról azt mondta, meg sem érti, hogy az emberek miért találnak ki mindenféléket, és miért akarják azt, hogy a saját országuknak rosszabb legyen. Mint fogalmazott, a boncolás során derül majd ki, hogy a megtalált 13 halálos áldozat közül hánynak okozta a halálát fulladás, és hányan haltak természetes halált.

Kifejtette, az áldozatok 635 bejelentése nyomán 451 címre vonultak ki az információ ellenőrzése céljából, és ezek esetében hamisnak bizonyult a bejelentés. „Hol vannak azok a holttestek, amelyekről egyesek beszélnek?” – tette fel a kérdést Vučić, s megjegyezte, ebben a 450 esetben csak a drága időt és energiát vesztegették a mentőcsapatok.

A miniszterelnök szerint ugyan lesznek még áldozatok, de figyelembe véve az áldozatok számának eddigi mértékét, amely tízszer nagyobb, mint a többi országban, nem számít kataklizmaszerű kárra.

Újságírói kérdésre, hogy mennyire becslik a kár értékét, azt mondta, több száz millió euróra, egyesek pedig egy milliárd euróról is beszélnek, s hozzátette, Szerbia kénytelen lesz más országok segítségére támaszkodni.

„Sok segítségre számítunk a külföldi kormányoktól, sok gyógyszerre, élelmiszerre, különösen babaételre és építőanyagra van szükségünk” – magyarázta, s hozzátette, azért is lesz szükség a külföldi segítségre, mert utakat, hidakat kell újraépíteni, valamint fel kell újítani az infrastruktúrát, ez pedig nem lesz könnyű.

„A felépülés hónapjai várnak ránk, amikor szembesülnünk kell azoknak a számával, akiknek nem tudjuk visszaadni az életét” – mondta Vučić, s köszönetet mondott Oroszország, Szlovénia, az Európai Bizottság, Németország, Törökország, Macedónia, Montenegró, Magyarország, Románia és minden európai ország segítségéért, majd azt üzente, hogy „a szerb nép nem feledkezik meg barátairól”.

A kormányfő reményének adott hangot, hogy a legrosszabbon már túl vagyunk, de – mint mondta – ez majd csak az elkövetkező öt napban derül ki.

Vučić hozzátette, Szerbia kiváló munkát végzett a hőerőművek védelme tekintetében, s leszögezte, reméli, hogy sikerül ezeket teljes mértékben megvédeni, mert ha leállt volna a működésük, az Szerbiának mintegy 600 millió eurójába kerül, ezt pedig az ország nem tudta volna pénzelni.

Az EU támogatására számítunk

Aleksandar Vučić köszöntet mondott a külföldi segítségért, s közölte, az Európai Unió nagy támogatására és Krisztalina Georgievának, a polgárvédelmi és humanitárius segélynyújtásért felelős uniós biztosnak a látogatására számít.

A kormányfő köszöntet mondott az Európai Beruházási Banknak, amely kifizette az első másfél millió eurót, s közölte, arra számít, hogy Ivica Dačić külügyminiszter és Jadranka Joksimović eurointegrációval megbízott tárca nélküli miniszter szerdán találkoznak Johannes Hahn regionális politikáért felelős európai biztossal.

„Az EU nagymértékű támogatására számítok, már beszéltem Krisztalina Georgievával, s úgy gondolom, holnap Belgrádba érkezik” – mondta a kormányfő, s leszögezte, Szerbia olyan országként, amely megkezdte az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat, partnereinek nagymértékű támogatására számít.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP