Ugrás a tartalomra

Vučić: Államháztartási és pénzügyi fegyelem, szerkezeti reformok

Belgrád -Három fő feladat vár a szerbiai kormányra – mondta parlamenti expozéjában Aleksandar Vučić kormányalakító. Az év derekáig rendbe kell tenni az államháztartást, az év végéig megszigorítani a pénzügyi fegyelmet, 2017 végéig pedig befejezni a szerkezeti reformokat, és megállítani a közadósság növekedését.

 

Az intézkedések közül konkrétan szólt arról, hogy június végéig módosítják a költségvetést, megszűnik a szolidaritási adó, és 10 százalékos adót vezetnek be a közalkalmazotti bérekre. 2016 végére viszont a bérek nagyobbak lesznek a mostaninál. 2017 végére a költségvetési hiányt 3-4%-ra kell visszaszorítani, a közvállalatokban a szaktudás lesz a mérvadó, az állami tulajdonban levő vállalatok nagy részét, így a Telekomot is privatizálják.

Csökkentik az utazási és reprezentációs költségeket, valamint a sportklubok támogatását, folytatják az árnyékgazdaság visszaszorítására irányuló küzdelmet, szigorítják az adómegfizettetést, 60 nap alatt kiadják az építési engedélyeket és panaszirodákat nyitnak. A nyugdíjat biztos nem csökkentik októberig. Utána esetleg akkor, ha a többi intézkedés nem lesz elegendő.

Az államnak mérsékelnie kell a kiadásait, hogy több pénz jusson gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre, az életszínvonal emelésére, valamint az oktatásra, az egészségügyre, a kultúrára és a tudományra. A reformok végrehajtása érdekében mindenképpen változtatnunk kell gondolkodásmódunkon.

Vučić közölte, hogy Szerbia nem ismeri el Koszovót, de békében akar élni az albánokkal. Végül előterjesztette 19 tagú kormányát, amelynek tizenhat minisztériuma lesz. Az expozéról megkezdődött a parlamenti vita.

Szerző (Forrás)
Tanjug, RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben