Ugrás a tartalomra

Vučić: 140 millió eurós német hiteltámogatás érkezik az év végéig

A kétnapos hivatalos berlini látogatáson tartózkodó Aleksandar Vučić szerb kormányfő ott tartózkodása első napján Gerd Mueller német gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszterrel tárgyalt. A találkozót követően az újságírók érdeklődésére Vučić elmondta, a Muellerel folytatott megbeszélés rendkívül fontos Szerbia számára.

A találkozó témája Szerbia hiteltámogatása volt, amelyet Németország az év végéig tervez folyósítani mintegy 140 millió euró összegben, de szó volt az energetikát, a kommunális szolgáltatásokat és a mezőgazdaságot érintő kérdésekről is.

Vučić kormányfő kiemelte, a találkozó során arra kérte Mueller minisztert, országa támogassa a szerbiai oktatási projektumokat is, különösen azokat, amelyek a szerbiai fiatalok képzésére vonatkoznak, illetve a vállakozói szellemet helyezik középpontba.

„Beszámolhattunk a szerbiai munkanélküliség csökkenéséről, mégpedig úgy, hogy az elmúlt öt hónapban havonta csökkent a munkanélküliek száma az előző hónaphoz képest. A fiatalok azonban továbbra is problémát jelentenek. Az oktatási rendszert olyanképpen szeretnénk módosítani, hogy az iskolák már valóban a szakmára készítsék fel a gyerekeket és a végzős diákok szakmailag is készen álljanak a munkára. Ehhez pedig Németország segítségére van szükségünk”, emelte ki Vučić a találkozót követően.

A késő délutáni órákban a szerb kormányfő a Világbank képviselőivel tárgyal, majd holnap részt vesz a Berlinben kezdődő Nyugat-Balkán konferencián. Ebből az alkalomból Angela Merkel kancellár a német gazdasági és külügyminiszterrel együtt fogadja a hat nyugat-balkáni ország, továbbá Horvátország és Szlovénia kormányfőit és külügyminisztereit, írja a Tanjug.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír