Ugrás a tartalomra

Vojvođanski statut uvodi dopunu u zvanične simbole

Novi statut nije osporio postojeći grb i zastavu Vojvodine, ali je tim simbolima koje već duže od deset godina osporavaju i heraldičari, predvideo - dopunu

NOVI statut nije osporio postojeći grb i zastavu Vojvodine, ali je tim simbolima koje već duže od deset godina osporavaju i heraldičari, predvideo - dopunu. Ubuduće, u svečanim prilikama, uz već postojeća znamenja trebalo bi da budu isticani istorijski grb i zastava pokrajine.

Ovaj predlog izneo je prof. dr Slobodan Orlović, predsednik Radne grupe za izradu statuta, a prihvatilo ga je petoro od ukupno sedam članova te grupe. Prema saznanjima "Novosti", protivili su se predstavnik LSV i SVM.

U tekstu statuta o kojem će se najpre izjasniti pokrajinska, a zatim i republička Skupština, piše da je zastava AP Vojvodine "tradicionalna trobojka s horizontalnim poljima istih visina crvene, plave i bele boje, odozgo nadole".

U nastavku se kaže da "grb AP Vojvodine jeste tradicionalni grb iz 1848. godine s crvenim štitom na kojem je srebrni krst između četiri zlatna ocila, bridovima (ivicama) okrenutim ka stubu krsta. Štit je opasan otvorenim vencem,

s leve strane žirova, a s desne maslinove grančice, koje su vezane plavom pantljikom.

- Ovim smo hteli da poručimo da Vojvodina ne postoji od trenutka kada ju je Milovan Đilas konstatovao, nego da ima dičnu tradicuju i korene među ugarskim Srbima i njihovom vekovnom snu o pripajanju matici Srbiji - kaže za "Novosti" Vladimir Galić, poslanik SNS u pokrajinskoj skupštini i član radne grupe za izradu statuta.

 

Többi hír