Ugrás a tartalomra

A VMSZ köztársasági parlamenti frakciójának céljai

A megkezdett projektek és az együttműködés folytatása, a politikai és gazdasági stabilitás megőrzése – egyebek mellett ezek a céljai a VMSZ köztársasági parlamenti frakciójának. Az uniós csatlakozás, infrastrukturális projektek folytatása, illetve befejezése, de a kis- és közepes termelők helyzetének javítása is a tervek között szerepel.

A VMSZ továbbra is támogatja az uniós utat, és az év végéig talán még négy fejezetet megnyithat Szerbia – mondta Kovács Elvira. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője hozzátette, Belgrád számára a legnagyobb kihívás az lesz, hogy a további fejezetek megnyitásakor is mindig vissza fognak térni a 35-ös, a 23-as és a 24-es fejezetre. A csatlakozási folyamatban a VMSZ a vajdasági magyarság szempontjából fontos kérdéseket tartják szem előtt. Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „A VMSZ-nek igen jó stratégiai kapcsolata van a Fidesszel, úgy a magyar kormánnyal, mint Brüsszelben az Európai Néppárt különböző képviselőivel. Folyamatosan fel tudjuk hívni a figyelmet a vajdasági magyarság számára fontos kérdésekre. Többször említettük, hogy mekkora eredmény a kisebbségi akcióterv meghozatala és nekünk elsőrendű feladatunk, hogy az abban megfogalmazott kötelezettségvállalásokra rámutassunk.”

A Vajdaság és Szerbia számára fontos projektek folytatására, illetve befejezésére lehet számítani az elkövetkező időszakban – mondta Pék Zoltán. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője szerint esély van arra, hogy az Y-elágazást valamint a Szabadkai Népszínház épületét három éven belül befejezzék, de más infrastrukturális projektek is tervben vannak. Pék Zoltán, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Amit még fontosnak találunk, hogy az infrastrukturális befektetések is felmerültek, illetve pozitív visszajelzést kaptunk. Itt a Belgrád–Budapest vasútvonalra gondolok, illetve a Szabadka–Szeged–Baja vasútvonalról is említés volt, és új határátkelők megnyitásáról is.”

Kis- és közepes családi vállalkozások külön támogatásra jogosulnak majd, de emellett az állattenyésztést is támogatja majd a kormány – hangzott el a kormányalakító keddi expozéjában. Ez fontos a vidéken való maradás szempontjából – mondta Fremond Árpád. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője elmondta, a külföldiek termőföldhöz jutását is még jobban megnehezítik. „Már most a földtörvény módosításánál kerültek olyan törvényi rendelkezések már magába a törvénybe, amelyek megnehezítik azt, hogy külföldiek termőföldhöz jussanak. Gondolok itt elsősorban a Vajdasági Magyar Szövetség módosítási indítványaira, amelynek értelmében legalább három évet kell valakinek mezőgazdasággal foglalkoznia, ahhoz, hogy egyáltalán termőföldet tudjon vásárolni, illetve legalább 5 évet kell a mezgazdaságban tevékenykednie, illetve ott élni egy adott kataszteri községben, ahhoz hogy egyáltalán termőföldet tudjon vásárolni.” Fremond Árpád hozzátette, fontos, hogy most ezt a kormány tovább folytassa.

Június 8-án tárgyalt először a kormányalakításról a Vajdasági Magyar Szövetség a Szerb Haladó Párttal. A megbeszélések az előző két napban folytatódtak – mondta Pásztor Bálint. A frakcióvezető hozzátette, a következő napokban lehet számítani a koalíciós szerződés aláírására. A VMSZ, az előző kabinethez hasonlóan, államtitkári szinten szeretne részt venni a kormányban. „Az egészségügy, a mezőgazdaság, az infrastruktúra és az oktatás az a négy tárca, amelyben a Vajdasági Magyar Szövetségnek államtitkára lesz. A már emlegetett projektumok továbbvitele szempontjából fontosak ezek a tárcák, valamint gyakorlati szempontból mindenkit érintenek, ezért fontos, hogy például az egészségügyben legyen államtitkárunk. Az oktatás számít új területnek.”

Pásztor Bálint szerint a kormány megalakulása után már augusztus folyamán sor kerülhet az államtitkárok kinevezésére. Neveket nem árult el, azt azonban elmondta, lesznek új államtitkárok, és olyanok is, akik folytatni fogják az előző kormányban megkezdett munkát.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP