Ugrás a tartalomra

A VMSZ gazdaságélénkítő terveiről számolt be Varga László

Kiszámítható és felelős agrárpolitikát, valamint a mezőgazdasági támogatási rendszer ésszerűsítését remélik a bácsgyulafalvi gazdák. A zombor községbeli falu földművesei a dohánytermesztésről ismertek.

A bácsgyulafalvi Lemler Zsolt földműves. Édesanyjával él. Növénytermesztéssel foglalkoznak. A termelő gazdaságélénkítő intézkedéseket vár a következő évektől. „A földalapú támogatást valamennyivel megnövelni, kedvezőbb kamatlábakat biztosítani a hiteleknek. Ezek nagyban hozzájárulnának az előrehaladásunkhoz.”

A családanya Lemler Lábadi Ibolya nyelvtanárként dolgozott, már nyugdíjas. Az elöregedést és a kivándorlást látja legnagyobb problémának a településen. „A fiatalok helyzete nagyon nehézkes. Ami nagyon siralmas, hogy alig maradt már fiatal a faluban, sokan külföldre távoztak, ez a helyi oktatást nagyon-nagy mértékben veszélyezteti.”

A Vajdasági Magyar Szövetésg politikusai négy hete járják Vajdaság falvait, hogy közvetlenül értesüljenek a családok helyzetéről. Az elkeseredettség és a fásultság mellett nagyon sok az elképzelés és a fejlesztési terv is – mondta a VMSZ köztársági parlamenti képviselője Bácsgyulafalván.

Varga László a helyi tájházba is ellátogatott, ahol a Varga család mesélt négy évtizede fennálló libatenyészetéről. A politikus a gazdaságélénkítő tervekről számolt be a helyieknek. „Vannak olyan fejlesztési tervek és lehetőségek akár a mezőgazdasággal kapcsolatban, akár az idegenforgalom terén, amelyekhez ha lenne, illetve ha lesz egy kis támogatás, akkor nem csak reményt tudnak jelenteni, hanem valamilyen kibontakozási lehetőséget is, ezzel a tapasztalattal megyünk innen haza.”

Négy bácsgyulafalvi családot látogatott meg a VMSZ képviselője. Este lakossági fórumot tartottak a településen, ahol a VMSZ programját ismertették.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír