Ugrás a tartalomra

A VMSZ és az SZHP aláírták a koalíciós megállapodást

Előtérben a kisebbségi jogvédelem, a Vajdaság érdekeit érintő kérdések és a történelmi témák

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt képviselői ma délelőtt aláírták a két párt közötti koalíciós szerződést, amelyben definiálták a kormány és a két párt munkájának prioritásait.

Ennek értelmében, a korábbi bejelentéseknek megfelelően a VMSZ öt minisztériumba delegál államtitkárokat. Ezek: a mezőgazdasági és környezetvédelmi, a kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai, az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális valamint az egészségügyi minisztérium.

Igor Mirović a haladó párt alelnöke az aláírást követően újságíróknak nyilatkozva elmondta, e megállapodással definiálták a kisebbségi jogvédelem prioritásait, a Vajdaság érdekeit érintő kérdéseket, a nagy infrastrukturális projektumok kérdéskörét és azokat a történelmi kérdéseket, amelyek a szerb és magyar nép viszonyát terhelték. A fontos kérdések közé sorolta az Európai Uniót, a regionális politikát, az IPA alapot és a földkérdést is. Mint kiemelte, az SZHP elégedett a VMSZ-szel való együttműködéssel és a kormányban való közös szerepvállalás lehetőséget nyújt a két párt viszonyának fejlődéséhez de a társadalom fontos kérdéseinek megoldásához is.

Pásztor István kiemelte, a viszonyok csak úgy építhetők, hogy „a múltat a múltra hagyjuk, a viszonyt pedig a jelen perspektívájából építjük”.

„Büszke vagyok rá, hogy a VMSZ képes volt átlépni a saját árnyékát és példaként szolgálhat másoknak, akik úgy vélik, hosszabb az ő árnyékuk” emelte ki a VMSZ elnöke, hozzátéve, „a megállapodás mögött az ember emelt fejjel állhat”.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben