Ugrás a tartalomra

A VMSZ-en kívül az SZSZP léphet be a haladók kormányába

Aleksandar Vučić: Egy-két évig nagyon nehezen kell élnünk ahhoz, hogy Szerbia végül talpra álljon

Ülést tartott kedden a Szerb Haladó Párt főbizottsága, miután egy nappal korábban a párt elnöksége egyetértett a Vajdasági Magyar Szövetséggel történő koalíciós megállapodás aláírásával, továbbá szabad kezet adott Aleksandar Vučić pártelnöknek ahhoz, hogy döntsön a leendő kormány további tagjairól. A főbizottság előtt tett felszólalásában Vučić kiemelte, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek és a Szerbiai Szocialista Pártnak nyújtott koalíciós megállapodást, s hogy ebben a pillanatban még várnak az SZSZP pozitív válaszára. A nap folyamán olyan kijelentések láttak napvilágot a szocialisták képviselőitől, hogy Ivica Dačić pártelnök minden bizonnyal ismét felvállalja a kormánybeli szerepet. Vučić a továbbiakban kiemelte, hogy ennek a pártnak „erejéhez megfelelő” megbízatást kínált fel, ami szerinte bizonyíték arra, hogy a haladók másként állnak hozzá a kormányalakítás kérdéséhez, bármelyik másik pártnak ugyanis eszébe sem jutna partnereket keresni ekkora fölény birtokában.

A pártelnök szólt az előttünk álló időszak megpróbáltatásairól is. A párttagok támogatását kérte a fájdalmas, nehéz reformok végrehajtásához, melyek miatt, mint mondta, mindenki neheztelni fog rá az országban.

– Az előttünk kormányzók reménytelenséget és nyomort hagytak ránk, valamint egy olyan gondolkodásmódot, mely szerint minden az égből fog lehullani számunkra. Mi mindezzel felvesszük a harcot, egy normális, sikeres Szerbiáért küzdünk, egészséges gazdaságot akarunk, még akkor is, ha előtte két évig tűrnünk kell. A legtöbbet a politikusoknak kell majd kibírniuk – fogalmazott.

Közölte, hogy ma Szerbiában olyan határozott változásokra van szükség, mint amilyeneket Gerhard Schröder kancellár hajtott végre kormányzásának idején Németországban. Angela Merkelnek ma azért lehet könnyű dolga, mert korábban volt valaki, aki felül mert kerekedni a pártérdekeken, és végre tudta hajtani a szükséges reformokat – értékelte Vučić. Hozzátette, hogy esze ágában sincs elfecsérelni az emberektől kapott támogatást a politikai ellenfeleivel folytatott vitákra, ehelyett világos programmal áll elő, s arra fog összpontosítani, amit a következő periódusban Szerbiában végre lehet majd hajtani.

– Feledkezzenek el azokról a külföldi utakról, melyek rengeteg pénzébe kerülnek az államnak, cserébe viszont semmilyen eredményt sem hoznak a polgároknak. Nem vehet ezentúl fel valaki 2500 dináros napidíjat, ha Leposavićra utazik, hiszen Leposavić Koszovó, azaz Szerbia területén van, ennélfogva minden juttatás nélkül kell oda a politikusoknak elutazniuk. A Szerb Haladó Pártnak szakítania kell azzal a rendszerrel, amelyet az előtte hatalmon lévő pártok vezettek be. Az új kormányra az elvégzett munka kapcsán fognak majd visszaemlékezni a jövő generációi – hangsúlyozta beszédében a pártelnök.

Megerősítette, hogy egy kis és hatékony kormányt fog felállítani, melynek összesen 17 minisztere lesz. A kormánytagokkal kapcsolatos konkrét javaslatokkal, mint mondta, április 25-én áll a párt főbizottsága elé, hogy miután az jóváhagyja az elképzelést, a beígért határidőn belül, április 27-én meg is alakuljon az új kabinet. Közölte, teljesen világos a számára, hogy a párton belül is nagy lesz az elégedetlenség a perszonális kérdések miatt, de arra fektette a hangsúlyt, hogy egy kis kormánynak nem lehet sok tárcavezetője az SZHP-ből, hogy a szakértelem számít elsődleges szempontnak, s hogy ettől függetlenül a párt valamennyi tisztségviselője segíthet az ország előbbre jutásában, ha azt valóban meg akarja tenni.

JÓL GONDOLJÁK MEG”

Szerdán alakul meg az új összetételű szerbiai parlament, melynek első feladatai között szerepel majd a kormányról és a minisztériumokról szóló törvény elfogadása és a kormány megválasztása. A tervek szerint hitelesítik a választásokon bejutott képviselők mandátumait, április 23-án választják meg a házelnököt és helyetteseit, egy nappal később vitatják meg az említett törvényjavaslatokat, 26-án szavaznak Aleksandar Vučić kabinetjéről, a kormány tagjai pedig 27-én tehetik le a képviselők előtt az esküt.

Tomislav Nikolić államfő a kormányalakítással kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Delibláton azt mondta, hogy Szerbia új vezetőségének a lehető legkomolyabb hozzáállást kell tanúsítania az ország iránt újabb kori történelmünkben. Nem csupán a polgárok hatalmas bizalma miatt, hanem azért is, mert ez az utolsó esélynek számít – tette hozzá.

– A lehető legnehezebb körülmények között a kormánynak most megvan az esélye arra, hogy egy olyan hatalomként maradjon meg az emberek emlékezetében, amelyik eleget tudott tenni az elvárásoknak. El sem tudom képzelni, milyen lesz a folytatás, amennyiben nem jár sikerrel. Arra kérek mindenkit, aki a képviselők előtti eskütételre készül, hogy jól gondolja át, tisztában van-e azzal: mekkora felelősség nehezedik rá – közölte az államelnök.

Elmondta, hogy Vučićtyal már beszélgetett kabinetjének programcéljairól, terveiről, Koszovó azonban mindeddig nem volt téma. Megjegyezte, hogy az új összetételű képviselőháznak mindenképp foglalkoznia kell a koszovói kérdéssel, azzal, hogy milyen lépéseket kell tennie a kormánynak a tartományt illetően.

Szerző (Forrás)
v.ár , Magyar Szó
Többi hír