Ugrás a tartalomra

A veszély még nem múlt el

Az elkövetkező napokban várhatólag tetőzik a Száva – Šid, Belgrád és Šabac környéke még mindig veszélyben van

Obrenovacon még mindig tart a polgárok kilakoltatása, lehetetlen bejutni a településre. A Száva vízszintje ugyan csökken, de a helyzet még így is súlyos. Nem lehet tudni, hogy a polgárok mikor térhetnek vissza otthonaikba. A szerbiai válságtörzs vasárnapi ülésén 17 áldozatot említettek, akik közül 12 személy holtestét éppen Obrenovacon találták meg, jelentette be Aleksandar Vučić kormányfő a válságtörzs ülésén. Mint mondta, félő, hogy további áldozatok is lehetnek.

Súlyos a helyzet Krupanjon is, ahol a vízáradat házakat mosott el, számos épületet a lakók meg sem tudnak közelíteni, a víz visszahúzódása után pedig a fölcsuszamlások veszélyeztetik a lakosságot. Kostolacon a hőerőmű működése került veszélybe a víztömeg miatt, ám Vučić szavai szerint nem állhat le a hőerőmű, hiszen annak újraindítása milliókba kerülne. A Kolubara helyzete is egyre súlyosabb, hiszen egyre nagyobb területen önti el a víz. Százezer háztartás maradt áram nélkül, az árvíz lepte területen pedig ihatatlan a víz.

Aleksandar Vučić figyelmeztetett, bár nem jellemző, de visszaélés is történt már, amit nem fognak elnézni. A visszaélők súlyos következményekkel számoljanak. Nyolcvanhárom személy ellen indult eljárás nyerészkedés vádjával, mert kihasználva az árvíz okozta helyzetet, az alapélelmiszereket magasabb áron akarták árusítani.

A kormányfő ugyanakkor kiemelte, hogy ebben a súlyos helyzetben Szerbia az állami szerveknek és a polgároknak köszönhetően jobban feltalálta magát, mint más gazdagabb országok tették volna. Figyelmeztetett, hogy a veszély még nem múlt el.

Šabacon stabilizálták a helyzetet, a Száva vízszintje jelen pillanatban 660 centiméternél áll, de a napokban várható egy újabb hullám. Mint kiemelte, 680 centiméteres magasságig a város védve van. Belgrádban is kontroll alatt tartják a helyzetet, homokzsákokat helyeztek itt is el, de a szakemberek szerint egy-két napon belül tetőzik igazán a Száva vízszintje.

Szerémségben is súlyos a helyzet. A Šidhez közeli Jamena faluba már betört a víz, így folyamatban van a lakosság kitelepítése, csakúgy, mint Višnjevićevo, Adaševci és Morović falvakban, ahonnan a lakosságot Šidre szállítják. Mivel arra a vízáradatra számítanak, ami gondokat okozott Horvátország területén, Račaról elővigyázatosságból kitelepítik a gyerekeket, nőket és az időseket is. Martinci faluban helyezik el őket.

Az árvíz sújtotta területen ivóvízre, élelmiszerre, pelenkára, bébitápszerre, valamint gyógyszerekre van legnagyobb szüksége a lakosságnak. A polgárok folyamatos adományai mellett jelentős támogatás érkezik külföldről is (Magyarország hivatásos mentőalakulata, a HUNOR, 26 emberrel, hat csónakkal, egy mentőhelikopterrel és hét gépjárművel csatlakozott a szerbiai árvízi alakulatokhoz). Aleksandar Vučić figyelmeztetett, szigorú figyelemmel kell kísérni, hogy az adományok és a segítség a megfelelő helyre kerüljenek. Mint mondta, nem történhet visszaélés.

Predrag Marić, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi részlegének vezetője beszámolója szerint a hétvégén összesen 24 352 személyt evakuáltak. Az árvíz 2260 objektumot lepett el és további 1763 objektum van veszélyben.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet jelentése szerint az elkövetkező napokban várhatólag tovább emelkedik a Száva vízszintje, ami vízszintemelkedést okoz majd a Dunán is. Hőmérséklet-emelkedés várható, csak helyenként ered el az eső. A legtöbb csapadék Délkelet-Szerbiában lesz, ahol 8 milliméter eső hullhat négyzetméterenként.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt