Ugrás a tartalomra

Vasútvonal-felújítás, hogy lendületet kapjon a térség

2019-től Szabadka és Szeged között felújított síneken közlekedhetnek majd a vonatok. A vasútvonal műszaki terveit november végén fogadhatják el.

Az Európai Unió által támogatott projekt mintegy 280 millió euróba fog kerülni.

Fotókiállítással és vasútmodellel ismertették a Szabadka és Szeged közötti vasútvonal jelenlegi állapotát a Szabadkai Városi Múzeumban.

A magyarországi részen sem rózsás a helyzet egyes szakaszokon, de a szerbiai vonatozás igazi kuriózumnak számít azoknak, akiket érdekel ennek a közlekedési formának a történelme.

Nagy József, a Vasúttörténeti Alapítvány kuratóriumi titkára: „Nagyon különleges érzés, amikor átjövünk a vonattal a határon, és érezzük azokat a Resica bányán öntött 1881-es évfolyamú síneken guruló vonatokat.”

November végéig elkészül Szeged–Röszke–Horgos–Szabadka vasútvonal műszaki dokumentációja és a Szabadka–Csikéria–Bácsalmás–Baja vasútvonal további műszaki tervdokumentációja. Pásztor István tartományi házelnök szerint a vasútvonal felújítása nélkül a térség nem kaphat lendületet.

„Innentől kezdve az a feladat az, hogy pénzt kell biztosítani a kivitelezéshez. Ez sok pénz, mintegy 280 millió euró és, hogy ha ezek a pénzek biztosítva lesznek, akkor hozzá lehet majd fogni magához a kivitelezéshez.”

A Szabadka és Szeged között táv megtétele vonattal jelenleg több mint két órát vesz igénybe. Néha az is előfordul, hogy a járat a két város között nem is közlekedik.

Ez az egész régió fejlődését hátráltatja. Csókási Eszter, a Duna – Körös – Maros – Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője: „Én arra számítok, hogy nyilván sokkal élénkebbre tudnának fordulni mind az oktatási, mind a turisztikai kapcsolatok és az egészségügy együttműködés is, hogy ha ezt a Szabadka és Szeged között távolságot egy bő fél óra alatt tudnánk leküzdeni.”

A tervek szerint a Szeged–Szabadka vonal korszerűsítése 2019-ig befejeződik, újjászületik a Szabadka–Baja közötti egykori vasúti útvonal is. Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes: „Nemcsak Szabadkától Bajáig szemlélve, hanem egészen a Fekete-tengertől az Adriáig, tehát Konstancától Rijékáig, hogy ha megnézzük akkor ez egy része annak a folyosónak, amely majd egy nap jelentős közlekedési folyosó lehet.”

A sínfelújítás után Szabadkáról Szegedre 31 perc alatt lehet majd eljutni gyorsvonattal a tervek szerint, ha az útlevél-ellenőrzést útközben végzik el.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása