Ugrás a tartalomra

A vajdasági magyarok segítenek, gyűjtenek

Körkép: Melyik településen hol adhatjuk át adományainkat

A vajdasági magyarlakta települések többsége gyűjtést szervez az árvíz sújtotta szerbiai települések lakói megsegítésére. Alább közöljük hol, hogyan segíthetnek olvasóink, de akinek további információi vannak, juttassa el nekünk a webmaster@magyarszo.com címre.

A szabadkai önkormányzat ivóvízzel és élelmiszerrel igyekszik segítséget nyújtani az árvíz sújtotta területek áldozatainak. Az első teherautók már ma délelőtt útnak indultak a Belgrádtól délre, mintegy 50 kilométerre található Ub városába, ahol talán a legsúlyosabb a helyzet. Az első szállítmány Szabadkáról 5 ezer liter vízzel és 8 ezer ételkonzervvel indult el.

Szabadkáról az első teherautó délelőtt már elindult, meg de mint azt Pecze Mihálytól, a szabadkai Vöröskereszt titkárától megtudtuk, rövid időn belül, talán már 24 órán belül útnak indíthatják a következő szállítmány is, ami szintén ivóvizet, illetve tisztálkodási szereket visz majd.

Pecze Mihály ugyanakkor felhívta a polgárok figyelmét arra, hogy számítanak az ő segítségükre is, hiszen az árvízkárosultaknak nagy szükségük lenne gyermekruházatra, de felnőtteknek való ruhára is, takarókra és élelmiszerre is. Mint mondta, a szállítási körülmények és a higiéniai előírások miatt olyan élelmiszert tudnak elfogadni, ami eredeti csomagolásban van, vagyis élelmiszerkonzervre és más nem romlandó élelemre számítanak. A segíteni vágyók a szabadkai Vöröskereszt épületében, a Fasizmus áldozatainak tere 3 alatt adhatják le adományaikat minden nap reggel 8 és este 8 óra között.

A csantavéri Helyi Közösség, és a csantavéri VMSZ Női Fóruma gyűjtést szervez az árvízkárosultak megsegítésére.

Vasárnap 9-12 óráig, hétköznapokon pedig 9-18 óráig várják az adományokat a csantavéri Helyi Közösségben. Nagy szükség van palackozott vízre, tartós élelmiszerre, takarókra, stb.

A gyűjtési akció csütörtökön este hat órakor zárul.

A szabadkai Műszaki Középiskolában délután 5 óráig várják az önkéntes adományokat az árvízkárosultaknak. Ruhaneműre, lábbelire, tartós élelmiszerre, palackozott ásványvízre, pelenkára van szükség.

A Múzeumok Éjszakája rendezvény elmarad, de a Városi Múzeumban 18 órakor megnyílik a Vojnich Oszkár-kiállítás, jótékonysági jelleggel, a pénzadományokat az árvíz sújtotta területek lakosságának megsegítésére fordítják.

Újvidéken 10-18-ig várják az adományokat a Vajdasági Kortárs Művészetek Múzeumában (Duna u. 37), a Vajdasági RTV M Stúdiójában, Újvidék Város Idegenforgalmi Szervezetében (Jevrejska u. 10), az Amerikai Sarokban (Petar Drapšin u. 3), valamint 8,30-12,30-ig az OTP Bank Mihajlo Pupin sugárúti kirendeltségében.

A zentaiak a szociális központban adhatják át adományaikat, amelyek (konzervált) élelmiszert, palackozott vizet, tisztálkodási eszközöket, pelenkát, ágyneműt és pokrócot tartalmazhatnak. A Vöröskereszt aktivistái, karöltve a szociális központ dolgozóival, a következő időpontokban fogadják a segíteni óhajtó polgárokat:

A mai nap folyamán, vagyis szombaton 12–16 óra között, vasárnap 9–16, a munkanapokon pedig 9–18 óráig. A vállalatok adományait a rendkívüli helyzettel foglakozó válságtörzs ügyeleti telefonszámain: 024/655-444 (a 270-es lokálon), vagy pedig a 024/815-759 és a 024/655-491-es telefonszámokon kell bejelenteni, mivel ezeket közvetlenül a vállalatokból szállítják majd el.

Ugyanezeken a telefonszámokon azoknak a jelentkezését is fogadják, akik személyesen szeretnének részt venni az árvíz elleni küzdelemben.

A hétvége folyamán a zentai Saloon elnevezésű szórakozóhelyen is gyűjtést szerveznek a rászorulók számára. Az érdeklődők a mai nap, illetve a holnapi nap folyamán 14–18 óra között adhatják át az árvízkárosultaknak szánt adományaikat.

Péntek este a tiszaszentmiklósi Sloga Labdarúgó Klub vezetősége és néhány játékosa is Šabacra utazott, hogy részt vegyenek az árvíz elleni küzdelemben, illetve a lakosság kimentésében. A sportolók saját szervezésben utaztak a természeti csapás sújtotta területre.

A Szerb Haladó Párt zentai szervezete is csatlakozik a gyűjtéshez. Az adományok átadhatók a párt Petőfi SÁndor utca 40. szám alatti székházában 10-12 és 16-18 óráig.

Csókán egyébként a Vöröskereszt helyi szervezetének az épületében (Petar Drapšin u. 30 szám) gyűjtik az adományokat. A község lakói minden nap 8–20 óra között adhatják át az árvíz sújtotta területeken élőknek szánt adományokat. Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere beszámolt arról is, hogy a községben élő mezőgazdasági termelők is kezdeményeztek egy jótékonysági akciót, amely keretében takarmányt gyűjtenek össze, s juttatják el a rászorulóknak. Mindazok, akik részt szeretnének venni az akcióban, a község helyi közösségeiben jelezhetik a szándékukat, s közvetlenül a termelőktől szállítják el a donációjukat. Mindazok pedig, akik személyesen is részt szeretnének venni a mentésben, a 0230/71-108-as telefonszámon jelentkezhetnek.

Ada község válságtörzse szombaton kora délután felhívásban kérte a község lakosait, a civil szervezeteket és vállalatokat, hogy vegyenek részt abban a humanitárius akcióban, amely során segélyt gyűjtenek az árvíz sújtotta lakosság megsegítésére. Sürgős segélyre van szükség ruházatból, lábbeliből, takarókból, palackozott vízből, tartós élelmiszerekből és konzervből gyermekek és felnőttek számára. A községi válságtörzs felkéri az adományozókat, hogy személyesen jutassák el adományaikat a következő gyűjtőhelyekre hétfőtől péntekig: Ada – Duga civil szervezet (tel.: 024/851 138), a községháza udvarában 7-től 14 óráig, szociális-gondozói központ (tel.: 024/851 039), Felszabadulás tér 1. alatt 14-től 17 óráig. Mohol – a nyugdíjas egyesület épületében (tel.:024/861 568), Petőfi Sándor utca 58. alatt 7-től 17 óráig. Törökfalu – a helyi közösség épületében 7-től 17 óráig. A hétvégén az adományokat 8 és 12 óra között lehet átadni a gyűjtőhelyeken. 

Az Oromi Sport és Ifjúsági Szervezet adományt gyűjt sürgősen a mai délután folyamán, 15:30-tól 16:00-ig a Helyi Közösség épülete előtt. Az adományokat 16 órakor szállítanánk Szabadkára az Ivan Sarić középiskolába, onnan pedig továbbítják az árvíz sújtotta településekre.

Az adományok alatt ruházati és tartós élelmiszeri cikkekre gondoltak. Várják a segítőkész embereket. Bővebb információ a 060/042 5594-es számon.

A magyarcsernyei helyi közösség is szervez gyűjtést az árvíz sújtotta területek megsegítésére, amit hétfőn juttatnak el. Elsősorban tartós élelmiszert, takarót, ruházatot, palackozott vizet várnak.              

A magyarcsernyei gazdakör is felhívta a polgárok figyelmét, hogy aki tud adományozni  szemes takarmányt (kukoricát, árpát, szóját) szénát, az készítse ki a háza elé hétfőn délelőtt 10 óráig amit majd begyűjtenek és továbbítják az árvízkárosultaknak.

A Topolyai Vöröskereszt állandó kapcsolatot tart fenn a vajdasági és az országos vöröskereszt szervezetekkel. Csatlakozik a szerbiai katasztrófa sújtotta területek lakóinak megsegítésére szervezett akcióhoz, községünkben is gyűjtési akciót szerveznek. Kérik azokat a személyeket, akik tehetik, adományaikat adják le Topolyán a Topolyai Vöröskereszt székházában (Patócs-ház) május 17-én, 18 óráig, valamint május 18-án, vasárnap 8-tól 14 óráig. A község területén lévő helyi közösségekben is ügyeleteket szerveznek, ahol az ott lakó polgárok szintén leadhatják adományaikat. Mint azt Lestár Tibortól, a Topolyai Vöröskereszt titkárától a fent jegyzettek mellett megtudtuk: jelenleg a legnagyobb szükség palackozott vízre, kész ételre, tartós élelmiszerre, gumicsizmára, vízhatlan ruházatra és gyermekpelenkára van. Kérik azokat, akik szeretnének a helyszínen segítséget nyújtani a rászorulóknak, ne induljanak egyéni szervezésben útnak, jelentkezzenek a Topolyai Vöröskeresztnél. Nyilvántartásba veszik őket, és ha arra szükség mutatkozik, akkor megszervezik a csoportos segítségnyújtást. Jelentkezni Lestár Tibornál lehet a 063/592-302-es telefonszámon és a humanitárius szervezet székházának 024-715-621-es telefonszámán is, az adományok fogadásának idején. A Topolya község helyi közösségeiben a hétvégén begyűjtött, továbbá a Topolyai Vöröskereszt székházába eljuttatott polgári adományokat az illetékesek a hétfői nap folyamán tervezik továbbítani.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt