Ugrás a tartalomra

A Vajdaságban ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma

A mintegy 50 agrárszervezetet tömörítő egyesülés képviseli a délvidéki mezőgazdászok érdekeit a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumán. A cél, hogy a kárpát-medencei magyarság összefogjon és egy erős gazdaságfejlesztő tevékenységet tudjon folytatni, illetve komoly gazdasági kapcsolatokat kialakítani.

Megkönnyíti a gazdálkodók tevékenységét, elősegíti a kapcsolatteremtést az anyaországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagsági kártyája. A kedvezményeket a külhoni szervezetek számára is előérhetővé kívánják tenni – mondta Győrffy Balázs, a kamara elnöke.

„Annak a rendszerét próbáljuk megteremteni, hogy tudja ezt a szolgáltatást határon túl is nyújtani a tagoknak. Ezzel is tudjuk élénkíteni a gazdasági kapcsolatot a határ egyik, illetve másik oldalán lévők között, hogy az értékesítés, a beszerzés sokkal könnyebb és olcsóbb legyen.”

Magyarország átadná azokat a tapasztalatokat, amelyeket a saját európai uniós felkészülése és tagsága során szerzett. A kárpát-medencei magyar közösségek gazdasági megerősödésére stratégiát dolgozott ki a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság.

Ebben jelentős szerep jut a mezőgazdaságnak – nyilatkozta Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár. „Egész Kárpát-medence legjobb termőterületei, talajadottságai itt találhatóak a Vajdaságban. Meggyőződésem, hogy ki fogják tudni használni ezt a lehetőséget a vajdasági gazdálkodók. Ehhez szeretnénk azt a segítséget megadni, hogy legyen olyan gazdasági alap, amire építve meg tudnak erősödni a helyi gazdálkodók.”

Példaértékű a vajdasági agrárszervezetek egyesülése – emelte ki Pásztor István a fórumon. A szövetségben összpontosulnak az erők és a programok – mondta a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

„Szükségük van egy kiszámítható gazdasági föltételrendszerre, ami a piacot, technológiát kell, hogy jelentse, ami az eladható terméket kell, hogy jelentse, a kiszámítható állami támogatáspolitikát kell, hogy jelentse, mindazokat a lépéseket, amelyek azt teszik lehetővé, hogy becsületes munkából normális körülményekből meg lehessen élni. Ez azt gondolom, hogy a gazdatársadalom elsődleges elvárása, ebben mi elkötelezettek vagyunk, hogy segítsünk.”

A konferenciát első alkalommal szervezte meg Vajdaságban az anyaországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Országos Szövetsége, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt