Ugrás a tartalomra

„Vajdaság még mindig egyike a legjobbaknak”

A tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságáért felelős titkárság évértékelője

Sikeresnek minősítette Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságáért felelős titkár a titkárság 2013-as évre vonatkozó munkáját, aki Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettessel ismertette az idei évre vonatkozó terveket is.

Vasin elmondta, hogy mindent összevetve Vajdaság még mindig az ország egyik legígéretesebb régiója, és ezt a gazdasági titkárság adatai is alátámasztanak. Azt is elmondta, hogy ez talán nem annyira érezhető, hiszen az egész ország területén nehéz gazdasági viszonyok uralkodnak.

Juhász Bálint titkárhelyettes a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a titkárság a tavaly felvázolt terveit gyakorlatilag teljes egészében megvalósította. Kiemelte, hogy a foglalkoztatás terén a különböző pályázatok és egyéb projektumok segítségével sikerült csaknem négyezer embernek munkát találnia. Megjegyezte, hogy a turizmus területén is sikereket könyvelhetett el a titkárság.

– A turizmus azok közé az ágazatok közé tartozik, amely még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is fejlődőképes. A 2013-as évben különböző tervezeteken – cégekkel, civil szervezetekkel, valamint önkormányzatokkal közösen indított projektumokon – keresztül sikerült növelni a turisztikai kínálatot, és serkentettük a programszervezést is. Ennek eredményeként a tartományban sikerült növelni a látogatók, valamint az itt töltött vendégéjszakák számát is – nyilatkozta Juhász.

A titkárhelyettes elmondta, hogy a kis- és középvállalatok számára 20 millió dinár értékben hirdettek meg pályázatokat nyersanyag vásárlására, mezőgépek részvásárlására, amelyek sikeresen zajlottak. Ehhez hasonlóan eredményesnek bizonyult a középületek energiatakarékosságának növelésére kiírt pályázat is.

Juhász megjegyezte azt is, hogy a közlekedés minden terén sikerült kedvezőbbé tenni a viszonyokat, továbbá a titkárság folyamatosan készül arra, hogy a másodrangú utakhoz kapcsolódó hatásköröket átvegye a köztársasági kormánytól, ha az az idevágó kötelezettségeit biztosítja. A közlekedés biztonságának növelésére húsz különböző projektum valósult meg. Ezek közül fontos például a Szeged–Szabadka vasútvonal ötlettervének kidolgozása, amely tulajdonképpen egy határon átívelő IPA-projektum. Hasonló sikereket ért el a titkárság a vízi közlekedés körülményeinek javítása terén is.

A 2013-as évben sikerült javítani a falun élő nők gazdasági helyzetét is, különböző pályázatok jóvoltából. Juhász elmondta, hogy ez nem tűnhet olyan nagy horderejű információnak, viszont kétségkívül javított az érintett családok egzisztenciális helyzetén.

A nemi egyenjogúság vonatkozásában is folyamatosan tevékenykedett a titkárság, amelynek fontos szegmense a családon belüli erőszak csökkentése, megakadályozása. A titkárhelyettes elmondta, hogy e téren még mindig több közös akcióra, projektumra van szükség, hiszen – figyelembe véve a jelenlegi társadalmi helyzetet – még mindig rendezetlen a helyzet.

Beszámolt arról, is hogy a romák foglalkoztatására és felzárkóztatására irányuló projektumaik is eredményesen végződtek.

A jövő évi tervekkel kapcsolatosan Juhász Bálint elmondta, hogy a titkárság igyekszik a 2013-as év sikereinek megismétlésére, és még eredményesebbé tenni a munkát. Megjegyezte azt is, hogy az általuk meghirdetett pályázatok a jövőben a Magyar Szó hasábjain is meg fognak jelenni, ez pedig kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a magyar közösség aktívabban részt vegyen ezeken a pályázatokon.

 

Szerző (Forrás)
Sz-cs, Magyar Szó
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát