Ugrás a tartalomra

Ülésezett az MNT – Budiszava neve ismét Tiszakálmánfalva

Ismét Tiszakálmánfalva lett Budiszava hivatalos magyar neve – egyebek mellett erről is döntöttek a Magyar Nemzeti Tanács mai ülésén. A tanácstagok emellett több tanintézmény vezetőjéről és igazgatóbizottsági tagjáról is szavaztak. Összesen 23 napirendi pontot vitattak meg az MNT ülésén.

Hosszú évtizedek után ismét Tiszakálmánfalva lett Budiszava hivatalos magyar neve. Az Újvidék melletti település megnevezése többször is változott – attól függően, hogy éppen magyar vagy szerb országrész volt Vajdaság. A mostani változtatást a helyi lakosok kérelmezték. Hajnal Jenő, az MNT elnöke: „Olyan példa, amely arról szól, hogy közösségek, ha összefognak, ha a közösségek azt akarják, hogy a magyarságukban megerősödjenek, akkor a Nemzeti Tanácsnak ebben oda kell állnia. És nem kell megkérdőjelezni, megkérdezni azt, ahogy ez el is hangzott, hogy hányan és kik támogatták. Annyira egyértelmű. 131 évvel ezelőtt egy települést alapítottak Budiszava erdő közelében, elnevezték Tiszakálmánfalvának.”

Az ülésen elfogadták a szerb-magyar középszótár megjelentetését is. A kiadvány mintegy 40 ezer szócikket tartalmaz, köztük több ezer kifejezést, szókapcsolatot és szólást is. A szótár Mirjana Burzan újvidéki nyugalmazott egyetemi tanár és Kacziba Ágnes szegedi egyetemi docens 10 éves közös munkájának eredménye. A projekt megvalósulását mintegy 3,6 millió dinárral támogatta az MNT. A középszótár több évtizede várat magára. Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója: „Én úgy gondolom, hogy nagyon hasznos könyve lesz mind az intézményeinknek, mind az újságíróknak, egyetemistáknak, illetve mindazoknak, akik napi szinten kapcsolatban vannak a szerb nyelvvel. És nagyon remélem, hogy hamarosan a fordítottja, tehát a magyar-szerb középszótár kézirata is elkészül, és hamarosan annak is a megjelentetéséről tudok beszámolni.”

Emellett a Zeneiskola tantervének módosítását is elfogadta a tanács. A népi vonóshangszerek, a citera és a cimbalom is bekerül az oktatási folyamatba – ezáltal szeretnék a népzenét megőrizni a jövőnek.

Napirenden szerepelt az MNT egyablakos ügyvitele, amely lehetővé teszi majd, hogy elektronikus módon tudjon a lakosság információkhoz jutni, hogy mit és hogyan kell intézni. Az ellenzék részéről felmerült a kérdés, hogy mi a helyzet azokkal, akik nem rendelkeznek számítógéppel. Hajnal Jenő emlékeztetett, az MNT a továbbiakban is nyitott azok iránt, akik személyesen szeretnének problémájukra megoldást találni.

A tanácstagok emellett több tanintézmény vezetőjéről és igazgatóbizottsági tagjáról is szavaztak, valamint művelődési pályázatokat is jóváhagytak.

Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP