Ugrás a tartalomra

Traktorfesztivál Oromhegyesen

Ma tartják Oromhegyesen a X. Traktorfesztivált. Mintegy 200 traktor és vezetője ment el a megmérettetésre és több ezer látogató érkezett egész Vajdaság területéről. A gazdák azt mondják, a földeken most éppen nincs munka, ráérnek ismerkedni, barátkozni. Az eseményen a Prosperitati Alapítvány illetékesei értékelőt tartottak.    

A gazdák legfontosabb munkagépeinek felvonulásával kezdődött az oromhegyesi Traktorfesztivál. A múlt és a jelen találkozott itt. Voltak több mint ötvenéves traktorok, meg korszerű gépek is.

A tízéves rendezvény évről évre bővül. Bilicki Nándor, főszervező, Oromhegyes: „Tavaly 154 traktor volt  jelen, az idén, ha nem túlzok, 200. Pontos adatot még nem tudok, de 200 traktor biztosan van, és 5-6 ezer fő el szokott látogatni a rendezvényünkre.”A vajdasági magyar gazdák munkagépei átlagban 20-25 évesek.

A magyar kormány 50 milliárd forintos támogatásából jelentős részt fordítanak a mezőgazdasági gépek beszerezésére és termőföldvásárlásra. A Traktorfesztiválon megjelentek közül nagyon sokan kaptak támogatást a magyar kormánytól. Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „A mi embereinkben van egy kitapintható, elnyomhatatlan életerő.

Ennek az életerőnek a jeleit látom én folyamatosan a pályázás folyamatában, a pályázatok megvalósításának a folyamatában és az ilyen rendezvényeken, amik népünnepéllyé válnak, mert az összefogásról és az összefogás eredményéről szólnak. A másik dolog, amit nagyon fontosnak tartok, hogy a gazdaságélénkítésen keresztül a vállalkozói réteg és azon belül elsősorban a mezőgazdasági vállalkozói réteg erősítésén keresztül itt nekünk sikerül létrehozni egy új nemzeti egységet.”

A mezőgazdasági gépek magas ára miatt önerőből nagyon sokan nem tudják felújítani gépparkjukat.

A Prosperitati Alapítvány az anyaországi támogatás folyósításával nagy segítséget nyújt a gazdáknak. Zsoldos Gábor, Oromhegyes: „Az elmúlt évben is pályáztam, sikeres lett a pályázatom, a mostani pályázatban pedig egy váltóforgató ekét vettem a traktor után. A Prosperitatéval nagyon meg vagyok elégedve, úgymond a fiatal gazdákat is, meg a kisgazdaságokat is segíti, mivel önrészből mi ezeket személy szerint nem tudtuk volna megvenni, mert akkora összegekről beszélünk.”

Az egész napos verseny a gazdák erőpróbájával kezdődött. A küzdelem a Legerősebb traktorista címért folyik. A győztes az lesz, akinek a legrövidebb idő alatt sikerül végezni a feladattal. A pótkocsitolatás gyorsasági és ügyességi verseny is. Itt derül ki, mennyire ismeri gazdája a traktorját.

A gyorsasági versenyen évjárattól függetlenül egyforma feltételek mellett küzdöttek az új traktorok vezetői a korosabbak ellen. Zorán a negyvenéves Rakovica 60-nal tavaly megnyerte ezt a versenyt. Azt mondja, traktorja 12 éve nem szorul javításra.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír