Ugrás a tartalomra

Topolyán ülésezik a parlament mezőgazdasági bizottsága

A kistermelők által megtermelt javak, a háztáji termékek legális értékesítése és a mezőgazdasági termelőknek a nyugdíjbiztosítási járulék fizetésével kapcsolatos kötelezettségeinek témája is napirenden szerepel a szerb parlament Mezőgazdasági Bizottságának két napos topolyai kihelyezett ülésén.

Topolyán tartja kihelyezett ülését a szerb parlament Mezőgazdasági Bizottsága. Az ülés napirendi pontjai között van a Mezőgazdasági Minisztérium jelentése a 2014-es év III. negyedévének munkájáról, valamint beszámoló a kistermelői rendelet tervezetéről.

A Topolya melletti Brindza tanyán szombaton 10 órától kerül sor az ülés folytatására, amikor a termelők nyugdíjbiztosításának gondjairól és a javasolt megoldásokról is szó lesz.

Fremond Árpád, a szerbiai parlament Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke elmondta, hogy ez már a negyedik kihelyezett ülése a bizottságnak. A különböző régiók mezőgazdászainak általában specifikus gondjai vannak, ezért célszerű helyben megtartani egy-egy ülést, melyre meghívják a termelők érdekvédelmi szervezeteinek képviselőit is.

A topolyai összejövetelen a helybeliek mellett a szabadkai, zentai, magyarkanizsai és kishegyesi egyesületek képviselői is jelen vannak. Az ülés keretében lehetőséget kapnak majd a témákhoz történő hozzászólásra, kérdések feltevésére és javaslatok ismertetésére.

Fremond szerint a készülő kistermelői rendelet lehetővé teszi majd egy-egy régión belül a kistermelőknek a saját készítésű házias termékeik legális forgalmazását. A nyugdíj-biztosítási járulék fizetése esetében pedig olyan javaslat van kikristályosodóban, mi szerint a birtokolt földterületek nagysága alapján kategóriákba sorolnák a termelőket, hogy ne rójanak ki azonos terheket az egy-két holdas és a több száz hektárt művelő gazdálkodókra.

Marijan Rističević, a bizottság elnöke kifejtette véleményét, miszerint elsősorban a jószágtenyésztés fellendítésében látja az ágazat felemelkedését. Minél nagyobb legyen a végtermékben a hozzáadott érték, a jószágtenyésztést és a feldolgozóipart kell fejleszteni, annak érdekében, hogy nyersanyagtermelő országból komoly exportőrré váljunk. - nyilatkozta Rističević.

A Mezőgazdasági Minisztérium képviselői is jelen vannak az ülésen, közöttük Zoran Rajić és Juhász Attila államtitkárok. A topolyai önkormányzat és az adóhivatal képviselői, valamint a községi ombudsman is aktív résztvevője az összejövetelnek.

A bizottság kihelyezett ülését az ENSZ fejlesztési programja (UNDP), valamint a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség (SDC), támogatásával valósítják meg.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt