Ugrás a tartalomra

A Topolyai-tó védetté nyilvánítását kezdeményezték a helyiek és az önkormányzat

A Tartományi Településrendezési, Építésügyi és Környezetvédelmi Titkárság elfogadta azt a tervezetet, amely a Topolyai-tó és környékének védetté nyilvánítását célozta meg. A tervezet elfogadásáról ma tájékoztatták az érintett civil szervezeteket, intézményeket Topolyán.

Másfél éve kapott új lendületet a Topolyai-tó státusának rendezése. A mintegy 500 hektáron fekvő tó és a több mint 2000 hektárnyi völgy védetté nyilvánítását kezdeményezték a horgász- és környezetvédő egyesületek, valamint az önkormányzat. Linder Zoltán, elnökségi tag, Tó Környezetvédő Sporthorgász Egyesület: „Jelenleg nyolc volontőr őrzi a tavat és két hivatásos ellenőre van a tónak. Harmadik éve, hogy vigyázzuk a tavat, olyan hat km hálót szedtünk ki a tóból.”

A tervek szerint a jövő évtől már a községi költségvetés részét fogja képezni a tó üzemeltetése. Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „A polgárok, halászok, környezetvédők azt szeretnék, hogy a következő évben már a költségvetés részeként a munkáltató szerepeljen, eszközök legyenek előlátva. Ennek az útja az, hogy ezt már el kell kezdeni készíteni, hogy a decemberi költségvetésben ezt össze tudjuk rakni és akkor működjön ez a tó úgy, ahogy azt szeretnénk.”

Dobai János, tartományi környezetvédelmi titkárhelyettes kiemelte, példaértékű a topolyaiak kitartása, továbbra is partnerei lesznek a védett területek fenntartásában. „Először is elkészült a tartományi természetvédelmi intézet részéről egy tanulmány, amely szabályozza azt, hogy a védett terület mit is tartalmaz, mit ölel fel, hogyan kell gondoskodni róla. Ez alapján a tartományi titkárságunk megadott mindenféle jóváhagyást, amely szükséges ahhoz, hogy ez védett területté legyen nyilvánítva.”

A mezőgazdasági minisztérium jóváhagyása is szükséges a védetté nyilvánítási tanulmány elfogadására. Juhász Attila, államtitkár, Mezőgazdasági Minisztérium: „Ami nagyon fontos, hogy tudják a polgárok, hogy a hozzánk beérkező kérelmet, ami az önkormányzattól jött, ezt mi megnéztük, és azt tudom mondani, hogy napok kérdése, hogy mikor lesz jóváhagyva a tóval kapcsolatos dokumentáció.”

A védetté nyilvánítás után a Topolyai-tó és annak környékét fenntartható módon, folyamatos felügyelt és ellenőrzött körülmények között használhatják majd a sporthorgászok, a vadászok, a természetvédők és az idegenforgalommal foglalkozó szervezetek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír