Ugrás a tartalomra

Topolya jövője az ipari park

Ebben az évben három gyár kezdheti meg működését

Topolya, illetve a község nagy reménysége az autópálya közvetlen szomszédságában, és a nemzetközi vasútvonal mellett elhelyezkedő ipari park. Az elképzelések szerint rajta keresztül talán újra építhető a községre korábban jellemző gazdasági vérkeringés. Fazekas Róbert, az Első Vajdasági Ipari Park (VIP) – Logisztikai Központ Kft. igazgatóhelyettese csapatával 2016 óta látja el feladatát, az elmúlt időszakról, illetve a jövőbeni tervekről kérdeztük.

– Több éves múltra tekint vissza a topolyai ipari park, munkatársaimmal 2016 végén vettük át az irányítását, ekkor két befektetővel a Pöttker Kft.-vel, és a szivacsmegmunkálással foglalkozó SSA Pana Foamtec Kft.-vel. Ők körülbelül 50, elsősorban topolyai, és a község falvaiból utazó embert foglalkoztatnak. Munkánk kezdetén reálisan igyekeztünk a céljainkat kitűzni, így 10–15 döntő többségében 30–70 főt foglalkoztató vállalat működését látjuk reálisnak az övezetben, és ezen dolgozunk – nyilatkozta Fazekas Róbert, aki azt is elmondta, az időközben csúcsosodott nagy méretű elvándorlás folyamatos kihívások elé állítja a munkaadókat, ugyanakkor azt tapasztalják, hogy az ipari zónának mindezek ellenére megmaradt a vonzóereje úgy a külföldi, mint a belföldi vállalkozók esetében.

– Sokszor a korábban csődbe jutott cégek hátrahagyott infrastruktúrája nem elégíti ki az új igényeket, ezért inkább az ipari övezet kínálta fejlesztési lehetőségeket választják a befektetők, vagyis új csarnokot akarnak építeni – osztotta meg tapasztalatait Fazekas, aki elárulta azt is, hogy a befektetők átlagosan 0,8–1,5 hektárig terjedő területen terveznek munkálkodni.

– Négyzetméterenként 3 euró dinár ellenértékét kérjük, ami azt jelenti, hogy egy egyhektáros parcella mint egy 30 ezer euróba kerül. Ebben az esetben a befektetőink tulajdonjogot vesznek, tehát nem a máshol esetleg bevált 99 évre tervezett bérleti szerződést kötünk. Ehhez a vételárhoz tartozik az, hogy mi út-, ivó-, és szennyvíz-hálózatot, illetve villanyáramot biztosítunk, ami tevékenység függvényében egy kisebb kapacitású vállalat igényeit elégíti ki – nyilatkozta az igazgatóhelyettes.

– A rendelkezésünkre álló elsősorban tartományi eszközökből mintegy 1 millió euró értékű fejlesztést sikerült meglépnünk eddig, 2017-ben ki tudtuk építeni a teljes ivó-, és szennyvíz-hálózatot az ipari park területén. Régebben csak a terelőutak voltak meg, két év alatt ki tudtuk bővíteni a kezdetleges úthálózatot. Ezzel az úgynevezett első blokk körbe lett aszfaltozva, amire 2018-ban a tartományi nagyberuházási igazgatóságtól 51 millió dinár értékben nyertünk eszközöket. Illetve megkezdtük az úgynevezett második blokk területének körbeaszfaltozását. Jelenleg ott tartunk, hogy elfogyott a trafókapacitásunk, és községi támogatásból tervezünk egy új áramtelepet felépíteni – tudtuk meg Fazekas Róberttől, aki elmondta, hogy 2019-ben három új vállalat kezdheti meg a termelést.

– Ha minden jól megy, már a tavasz folyamán megkezdheti a működését a tejgyár. A mezőgazdasági felszereléssel és műtrágyával foglalkozó KITE Zrt. csarnoka esetében még apróbb lépések vannak hátra, ami azt jelenti, hogy talán ők is az év első felében startolhatnak. A kisebb elektronikai berendezések gyártásával foglalkozó MIDMAS a csarnok felszerelésénél tart, és bízunk abban, hogy 2019-ben ők is beindulnak. Ebben az évben elkezdi tevékenységi körének bővítését a bútoripari fém szerkezeteket gyártó PÖTTKER cég, és várjuk a száraz húsipari késztermékekkel foglalkozó Banatski Organika MV üzemi építkezésének kezdetét.

Ami jó hír még, hogy a közelmúltban sikerült megállapodnunk egy autóalkatrészeket gyártó szlovákiai befektetővel is, aki egyszerre rögtön három parcellára fizetett ki előleget. Hogy mindez valójában hány munkahelyet jelent majd Topolyának, az menet közben dől el, illetve a következő egy-két évben már többet tudunk – tette hozzá Fazekas Róbert, aki reális esélyt lát arra, hogy néhány éven belül a nyugaton is tapasztalható munkaerőhiány következtében további cégek telepedjenek meg Topolyán. Véleménye szerint a vállalkozások könnyebben vernének gyökeret a községben, ha egy a szabadkait tehermentesítő, kihelyezett vámövezet létesülne az ipari park mellett.

Továbbá egy korlátozott ideig bérbe vehető gyárcsarnok kiépítése is kedvezne a befektetési hajlamnak Topolyán, mondta végül az Első Vajdasági Ipari Park (VIP) – Logisztikai Központ Kft. helyettes igazgatója.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks