Ugrás a tartalomra

Topolya: Fontosnak tartják a hibák kijavítását

Sajtótájékoztatót tartott a VMSZ topolyai községi szervezete és az önkormányzat az Állami Számvevőszék jelentése kapcsán. Az Állami Számvevőszék 2015. áprilisától novemberéig volt jelen a topolyai községi önkormányzatban, és megállapította, hogy tavaly az előírások tiszteletben tartása nélkül költöttek el közel 2 millió eurót. Fremond Árpád, a VMSZ topolyai községi szervezete elnöke kiemelte, hogy 2014 végén a párt is kérte a vizsgálat megindítását, hisz kötelességük elszámolni, és kijavítani a hibákat.

"Bebizonyosodott, hogy nem voltak alaptalanok azok a VMSZ által foganatosított intézkedések, amelyek értelmében Pásztor István kérte az egész községi VMSZ-es vezetés leváltását, hisz voltak hiányosságok. Ami számunkra, a jelenlegi VMSZ vezetés számára nagyon fontos, hogy több hibát már a 2015-ös évben év folyamán sikerült kijavítanunk Kislinder Gábor polgármester vezetésével, s a 2015-ös év működésével a számvevőszék illetékesei meg voltak elégedve, hisz számos szabályzatot, dokumentumot fogadott el az önkormányzat, ami elengedhetetlen a jövőben a pontos működéshez, s természetesen az ajánlásokat tartalmazza ez a jelentés is. A számvevőség jelentése alapján azt mondhatjuk, hogy hasonló problémákat találtak, mint más szerbiai önkormányzatokban, kifogásaik voltak a civileknek utalt pénzek leosztásával és a közbeszerzések nem megfelelő lebonyolításával kapcsolatban, a mezőgazdasági fejlesztési alap működését és a helyi közösségek elszámolását és hatásköreit illetően is, valamint a különböző prémiumok, fizetések kapcsán találtak hiányosságokat" mondta Fremond. Az első intézkedés a fizetések csökkentése volt. A VMSZ topolyai községi szervezetének elnöke tudatta azt is, hogy a jövőben a mezőgazdasági fejlesztési alap működése sem történhet olyan módon, mint eddig. Több mint 6 millió dinár vissza nem térítendő támogatást osztottak szét a termelők között, de a jövőben erre nem lesz lehetőségük az alapon keresztül, hanem egyéni támogatásban részesíthetik a termelőket külön forrásokból. A civileknek leosztott pénzek szigorúbb és átláthatóbb elosztását kérte a számvevőszék, amire 2015 folyamán már sor is került. A közbeszerzéseket a jövőben az önkormányzat központilag írhatja ki, ami 2015-ben már ugyancsak így történt.

Kislinder Gábor községi elnök elmondta, hogy a revízió folyamán voltak dokumentáció bemutatások, szúrópróbák, szóbeli és írásbeli válaszok, végül a revizor jelenlétében került sor a tervezet bemutatására, amikor is minden tételt megtárgyaltak.

"Nem arról van szó, hogy valaki leosztotta a pénzeket, amik törvénytelenek voltak, arról volt szó, hogy a végzéseket, amiket a polgármester meghozott, azokat kifizették. A hiányosság csak annyi, hogy nem voltak meg a szabályzatok, ami alapján a végzést meg kell hozni. Ez vonatkozik minden területre", mondta Kislinder. Mint elhangzott, a jelenlegi önkormányzat már több mint 10 hónapja tevékenykedik, és a revíziós jelentés is arra ösztönzi őket, hogy a korábban elkövetett hibák ne ismétlődjenek meg. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy a jelentés nyomán lesznek-e felelősségre vonások az önkormányzatban, elmondta, hogy a számvevőszéken múlik, hogy kezdeményeznek-e bármilyen eljárást az elkövetkező időszakban. Az önkormányzatnak 90 nap áll rendelkezésére, hogy a hiányzó dokumentumokat rendezze, illetve meghozza a szabályzatokat.

Szerző (Forrás)
Komáromi Gizella, Vajdaság Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt