Ugrás a tartalomra

Többrétű, versenyképes tudás

Kiosztották Az EU-s alapok oktatásügyi támogatási lehetőségei elnevezésű képzés tanúsítványait a kurzuson részt vett oktatásügyi alkalmazottaknak

A képzés célja az volt, hogy lehetőséget adjon az iskoláknak, hogy hatékonyan növeljék az oktatás színvonalát, javítsák az infrastruktúrát – hangzott el kedden a tartományi képviselőházban, ahol átadták az illetékes oktatásügyi intézmények képviselőinek Az EU-s alapok oktatásügyi támogatási lehetőségei elnevezésű képzés-projektum tanúsítványait, amely a kurzus sikeres befejezését jelenti.

A képzést a tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi titkárság valósította meg, az Európai Ügyek Alap közreműködésével.

Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár elmondta, hogy a képzésen 13 önkormányzat 125 oktatásügyi illetékese vett részt.

– A közeljövőben arra fogunk törekedni, hogy az összes község figyelmét felhívjuk a projektum fontosságára, ugyanis a szóban forgó kurzus megadja mindazt a tudást, amelyre az iskoláknak szükségük van, hogy sikeresen szerepeljenek az unió által meghirdetett pályázatokon. Ezek a támogatások többrétű fejlesztéseket szavatolnak az érintett intézményeknek, legyen szó az oktatás minőségének növeléséről, vagy körülmények, az infrastruktúra fejlesztéséről – húzta alá a tartományi titkár, aki szerint a tanúsítvány a további együttműködés szimbóluma is, hiszen mint a titkárság úgy az Európai Ügyek Alap is bármikor szívesen segít az iskoláknak, amennyiben komplikációkba ütköznek a közeljövőben az uniós pályázatok terén. Megjegyezte, a kurzus során 24 projektumot fogalmaztak meg a részvevők, amelyek mind megállják a helyüket a többi EU-s pályázati tervezetekkel.

Ana Tomanova-Makanova, a Tartományi Képviselőház alelnöke nyilatkozatában arra mutatott rá, hogy sajnos a legtöbb esetben az oktatásügyi befektetésekről még mindig leginkább kiadásként vélekedik az állam és a közvélemény.

– Meg kell változtatni ezt a gondolatmenetet, hiszen az oktatás bármily-nemű fejlesztése egy befektetés, még akkor is, ha a társadalomra gyakorolt jótékony hatása rövid távon nem is érezhető. A szakemberek képzésének és utánpótlásának, az innovációs technológiák és a gazdaság fejlesztésének előfeltétele gyakorlatilag az oktatásba való sikeres invesztálás – fejtette ki a tartományi képviselőházi alelnök.

Siniša Lazić, a tartományi Európai Ügyek Alap igazgatója az alelnökhöz hasonlóan szintén az időigényességről beszélt, viszont a képzés és a pályázatok sikerességének megítélése szempontjából.

– A titkársággal megkötött megállapodás keretén belül olyan tudással vérteztük fel az oktatásügyi szakembereket, amely révén sikeresen növelhetik az iskolák kapacitását, ezzel hozzájárulva az önkormányzat, a tartomány fejlesztéséhez is. Persze, ez önmagában még csak fél siker, hiszen az EU-béli alapítványoknak először ki kell hirdetniük a támogatási pályázatokat és be kell kapcsolniuk Szerbiát is ezekbe a folyamatokba. Maga a képzés sikerességének megítélése is az idő és a külső viszonyok függvénye, hiszen megtörténhet, hogy ebben az évben kevesebb lesz az itteni sikeres pályázat, viszont jövőre már lényegesen több. Néhány év távlatából leszünk képesek csak igazán értékelni a program révén elért eredményeket – magyarázta Lazić.

A projektum részvevői közül többen is kifejtették a sajtónak, hogy meglehetősen hasznosnak tartják a kurzuson szerzett tudást, és véleményük szerint versenyképes ötletekkel és kidolgozott tervekkel vesznek részt majd az uniós pályázatokon.

Szerző (Forrás)
Szecsei Szabolcs, Magyar Szó
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát