Ugrás a tartalomra

Több szubvenciót és törvénymódosítást ígér az új kormány a mezőgazdaság területén

Csaknem 100 000 dinárt kell befizetniük a nyugdíj- és egészségügyi járulékra azoknak a személyeknek, akik mezőgazdasággal foglalkoznak. Mindezt attól függetlenül, hogy mekkora területen gazdálkodnak. Ennek megváltoztatása prioritást élvez a mezőgazdasági törvények területén az új kormány következő időszakában.     

A kormányalakító parlamenti vitán felmerült a mezőgazdaság kérdése is. Többek között a földek adásvétele, a támogatások és a mezőgazdasági nyugdíjalap.

A csantavéri Tóth Bagi családnak kisgazdasága van. Ahhoz, hogy fejlődhessenek és megmaradjanak, támogatásra van szükségük. Azt mondják, a komolyabb támogatásokhoz viszont fizetniük kell a mezőgazdasági nyugdíjalapot. Ők nincsenek megelégedve, szeretnék, ha módosulna ez a törvény. Tóth Bagi Erika, termelő: „A nyugdíjalap és betegbiztosítás csak a férjemnek szól, mivel nekem is van a nevemen föld, így nem kapok hitelesítést a könyvemre. Kérik, hogy fizessem én is a teljes összeget, és ezt igazságtalannak érzem.”

 

Veréb Ilona négy éve nyugdíjas, 20 évig fizette a mezőgazdasági nyugdíjjárulékot. Azt mondja, most, idős korára, nem kap sokat, de férje nyugdíjával együtt meg tudnak élni. „Havonta 10 ezer dináros nyugdíjat kapok. Megérte, mert tudom, hogy miért dolgoztam.”

Van olyan is, aki korábban befizetett a mezőgazdasági nyugdíjalapba, de mivel többet termelt, az állam rákényszerítette arra, hogy vállalkozóként működjön tovább. Kecsenovics János, termelő: „A törvény kötelezett bennünket, hogy az, aki évi 5-6 millió dinár felett keres, köteles a jövedelem után fizetni az adót. Az áfa-rendszer olyan, hogy forog-forog, és végül az államkasszában landol.”

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője a Pannon RTV-nek azt nyilatkozta, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó családok számára a megmaradás érdekében a jövőben több szubvenciót és több törvénymódosítást is ígér az új kormány. „Sikerült azt elérnünk, hogy egy családon belül elég egy személynek nyugdíj- és betegbiztosítást fizetni, azzal, hogy itt mindenki köteles betegbiztosítást fizetni. Ezt szeretnénk eltörölni.”

A háztáji kistermelők számára is új hírekkel szolgált a szerbiai parlament Mezőgazdasági Bizottságának VMSZ-es alelnöke. „A cél, hogy a kistermelők a háztáji termékeiket értékesíteni tudják. Beszállítók lehessenek különböző intézményekbe. Természetesen törvényes keretek között.”

Fremond hangsúlyozta, ahhoz, hogy Szerbia európai uniós csatlakozási tárgyalásai és későbbi csatlakozása sikeres legyen, a mezőgazdaságra külön oda kell figyelni. Amikor uniós taggá válik Szerbia, biztos támogatási politikára számíthatnak az itteni gazdák.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír