Ugrás a tartalomra

Több pénz művelődésre

A Topolya községi egyesületek, központok működési költségeihez való önkormányzati hozzájárulásról született döntést szerződéskötés követte

Tegnap a topolyai polgármesteri hivatal tanácstermében Kislinder Gábor polgármester és Kisimre Szerda Anna művelődési kérdésekkel megbízott tanácsos a Topolya községben működő kulturális egyesületek és központok képviselőit fogadta, melyek vissza nem térítendő önkormányzati támogatásra pályáztak működési költségekre vonatkozóan.

A Topolya község területén működő művelődési egyesületeknek és központoknak a községi költségvetési keretből történő társfinanszírozásából származó pénzeszközöket odaítélő öttagú bizottság vonatkozó döntését tegnap a felek között szerződéskötés követte.

E bizottság elnöke, Kisimre Szerda Anna kifejtette: a pályázatra, amely keretében vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak működési költségekre vonatkozóan a Topolya község területén működő művelődési központok és egyesületek, a községből 8 egyesület vagy központ adta be kérelmét.

Az előirányzott 4 500 000 dináros teljes keretösszegnek, amely félmillió dinárral nagyobb, mint a 2015-ös keret – a vonatkozó szabályzat értelmében – a hetvenöt százaléka a két topolyai művelődési központ működését segíti majd a jövőben egyenlő arányban, a többi hat pályázó pedig a pontozás arányában részesül támogatásban.

A működési költségek terén való önkormányzati segítségnyújtás elnyeréséhez az egyes pályázók tagságuk és szakcsoportjaik számáról, koreográfiáikról, műsorszámaikról, fellépéseik helyszíneiről és jellemzőiről adtak át hivatalos jelentést, továbbá a bizottság pontozta azt is, milyen aktív egy-egy egyesület, központ a versenyeken, szemléken való részvétel tekintetében, ott milyen eredményeket ér el, külföldi fellépéseken bemutatkozik-e.

A pontérték 166 dinárt tesz ki, a pályázók esetében pedig 800 és 1775 pont között mozog az elnyert pontszám. Mint arra a művelődési tanácsos kitért: a pontozást követően megállapítható, hogy egy-egy pályázó éves szinten 133 000 és 295 000 dinár közötti támogatásban részesül.

– Az összeg a pályázóknak 12 lebontásban, egyenlő részben lesz átutalva. Az első kifizetés februárban meg fog történni, azt követően pedig reményeink szerint tartva a tervezett ütemet fog folytatódni. A befolyó összeg tervével arányosan, az idei költségvetési keretben valamivel több eszközt láttunk elő az egyesületek, központok működésének támogatására, mint tavaly, és amennyiben a költségvetés módosítva lesz, több pénz folyik be, újabb pályázatot írunk ki.

Természetesen ezt a lépést a sport- és egyéb egyesületek irányában is megtesszük. Kívánom, hogy sikeresen költsék el a támogatást. Abban nem is kételkedem, hogy indokoltan teszik majd ezt, és el is számolnak vele, ahogy azt a múltban is tették – fogalmazott Kislinder Gábor a jelenlevőkhöz szólva, majd kiemelte: úgy véli, ha segítségnyújtásuk még nem is kellő eszköz a zavartalan működéshez, jó alap. Minden jelenlevőt további pályázásra buzdított.

A szóban forgó pályázat eredményeképpen a két topolyai művelődési központ éves szinten 1 685 000 dinárból gazdálkodhat, az 1 125 000 dináros keretet pedig a további pályázók működési költségeinek támogatására irányozták elő: a pontozást követően a pacséri Pacsér ME 167 377,8, a bácskossuthfalvi Ady Endre Magyar Művelődési Központ 294 882,4, a gunarasi József Attila ME 191 414,6, a bajsai Testvériség ME 143 590, a zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület 194 751,2, a szintén zentagunarasi Petro Kuzmjak Művelődési Egyesület 133 015,8 dináros támogatásban részesül.

 Február 5-éig még él a kulturális egyesületek és központok rendezvényeinek – a 2016-os községi költségvetési keretből e célból 2 112 000 dinár értékben elkülönített eszközökből való – társtámogatására meghirdetett önkormányzati pályázat, az érintetteknek addig kell jelentkezniük az ahhoz szükséges pályázati dokumentációval a Topolya községi közigazgatás iktatójában. Bővebb tájékoztatás a www.btopola.org.rs címen vagy a 024/715-899-es számon érhető el.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, SZ. A.
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks