You are here

Vajdaságban jelenleg 12 falugazdász áll a gazdák rendelkezésére. A magyarországi Földművelésügyi Minisztérium támogatásának köszönhetően a számuk 25-re növekedik majd.

Növekedni fog a Kárpát-medencei falugazdászok száma - hangzott el ma Budapesten a hatodik alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Összefogás Fórumon. A magyarországi Földművelésügyi Minisztérium által szervezett szakmai tanácskozást Fazekas Sándor, Magyarország földművelésügyi minisztere, Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Pásztor István, a VMSZ és a vajdasági képviselőház elnöke nyitotta meg. A Falugazdász Program Kárpát-medencei bővítése érdekében a rendezvényen a magyar földművelésügyi miniszter ünnepélyes keretek között írt alá megállapodást több határon túli szervezet vezetőjével.     

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének becslései szerint Vajdaságban megközelítőleg 20 ezer magyar ajkú mezőgazdász él. A szervezetnek a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárság segítségével idén sikerült 12-re növelni a falugazdászok számát és jelenleg egy komplett rendszert működtetnek Vajdaság területén. Az újonnan aláírt szerződés pedig további lehetőséget nyújt a bővítésre. Nagy Miklós, elnök, Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége:„Ezzel a ma aláírt új szerződéssel húsz falugazdásznak a munkalehetőségét fogjuk megteremteni, akik valahol a jövő év első felében, február, március, április folyamán kezdenek el dolgozni. A mostaniakhoz tehát nyolcat kell még munkába állítanunk.”

A falugazdász hálózat bővítése egy újabb elem az építkezés során - véli Pásztor István, a VMSZ és a tartományi képviselőház elnöke. „Ahhoz, hogy az embereknek segíteni tudjunk abban, hogy sikeresen pályázzanak azokon a pályázási lehetőségeken, amelyek ebben a pillanatban is megvannak, illetve nyílni fognak most, hogy Szerbia uniós közeledése talán felgyorsul, ehhez az a fontos, hogy terepen, helyben legyenek olyan falugazdászok, akik ebben a vállalkozóknak, a mezőgazdasági termelőknek tudnak segíteni.”

Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy 2018-tól sokkal nagyobb léptékben fogják végrehajtani a falugazdász programot. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „A magyar falugazdászokra óriási szükség van. Nemcsak a Vajdaságban, hanem az egész Kárpát-medencében. Magyarországon az elmúlt évtizedekben ez a program bizonyította azt, hogy mennyire keresik az ő munkájukat. Napi kapcsolatban vannak a gazdákkal és azon kívül pedig információkkal is el tudják látni a gazdákat, úgyhogy remélem, ez a program is jól fog működni.”

Fazekas Sándor, Magyarország földművelésügyi minisztere szerint a határokat meghaladó nemzetegyesítés fontos része a gazdatársadalom egyesítése is. A jelenlegi 41 falugazdász helyett a jövőben több mint száz falugazdász segíti majd a Kárpát-medencei gazdákat. „A magyar mezőgazdasági irányítás vérkeringésébe be tudnak kapcsolódni, hiszen ma Magyarországon egy mezőgazdasági termelő részére a falugazdászok szolgáltatnak információkat, adatlapokat töltenek ki, visszaigénylésben segítenek, és így tovább. Ezt a funkciót látják el a határon túli falugazdászok is, és szeretnénk azt, hogy minél nagyobb területen legyenek hozzáférhetőek a mezőgazdasági termelők számára, így is segítve azt, hogy a vidéken eredményesen lehessen boldogulni.”

A Falugazdász Program elindítása óta Magyarországon jelenleg mintegy 600 falugazdász segíti a gazdákat.

 

 

 

Szerző: 
Pannon RTV